2014. január 20., hétfő

VISSZA AZ ALAPOKHOZ: MÁGLYARAKÁS



A máglyarakás amolyan igazi menza étel. Mindenki találkozhatott már vele, aki részese volt az iskolai vagy munkahelyi közétkeztetésnek. Mivel Anyukám több, mint 40 évig szakácsként dolgozott, gyerekkoromban körülbelül minden héten egyszer máglyarakást ehettünk. Akkor valahogy nem volt a kedvencem....
De tavaly ettem Debrecenben az IKON-ban és igazán figyelemreméltó volt. Így elhatároztam én magam is nekilátok, hátha az finombabb lesz, mint az emlékeimben élők. És YES!!!! Mennyei volt! Pedig nem volt benne csavar, semmi turbó, egyszerűen a legjobb dolgokat adtam hozzá: zsemle helyett kalácsot, a sárgabarack lekvár Anyósom isteni finom lekvárja volt, a dió pedig tavalyi, ami a Szüleim kertjében nőtt. Az igaz, hogy a formája nem a hagyományos lett, hiszen általában nem kerek, hanem szögletes formában sütik, de ez a lényegen nem változtat. A legjobb máglyarakás lett, amit valaha ettem!




Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

5-6 szelet szikkadt kalács
200 ml tej
3 tojás különválasztva
6 ek cukor (vagy nyírfacukor)
1 vanília rúd
fél kezeletlen citrom reszelt héja
80 gr darált dió
3 alma
1-2 ek barna cukor
1 ek vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
2 ek sárgabarck lekvár


  1. A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibélelem. Ha négyzetes alakúra sütöm, elég kivajazni a sütőedényt. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
  2. A tejet 2 evőkanál cukoral közepes lángon összemelegítem, hozzáadom a vanília kikapart magját és a citromhéjat. Amikor felmelegedett lehúzom a tűzről és hűlni hagyom.
  3. A tojások sárgáját egy tálba teszem, majd állandó keverés közben hozzáadom a langyos tejet. 
  4. A kalács szeleteket a tejes keverékbe mártom 1-2 másodpercre, hogy ne ázzon el teljesen csak nedvesedjen át. A forma alján szépen, egyenletesen elrendezem.
  5. A diót egy tálba teszem és 2 evőkanál cukorral elkeverem majd a kalácsszeleteket  tetejére szórom és félreteszem. 
  6. Az almákat meghámozom, magját eltávolítom és vékony szeletekre vágom. A vajat egy serpenyőben megmelegítem, hozzáadom a barna cukrot, fahéjat, almát és kb 5 perc alatt megpárolom. Nem hagyom, hogy teljesen szétessen, de hagyom megpuhulni. Az almaszeleteket elrendezem szépen a dió tetején és kb 15-20 percig a forró sütőben megsütöm. 
  7. Kb 5 perccel a sütés vége előtt a tojások fehérjét tálba teszem. Közepes fokozaton pár percig verem, majd hozzáadok egy kanál cukrot. Tovább verem, majd még egy kanál cukrot adagolok hozzá és addig verem, amíg szép, kemény hab nem lesz belőle. Ekkor hozzáadom a lekvárt és nagyon óvataosan beleforgatom.
  8. A sütőformát kiveszem a sütőből és az alma tetejére halmozom a habot. Villával mintá húzok bele, vagy rusztikusan csúcsokat húzok egy kanál hátuljával. 
  9. Néhány percig tovább sütöm még, amíg a hab enyhén aranybarnára sül. A formában hagyom kihűlni, majd langyosan felszeletelem. 



15 megjegyzés:

  1. uhh, amúgyis gyengéim ezek a kalács/zsemle alapú édességek, de azért az a kifolyó töltelék sem sokat segített, hogy ne kezdjen el csorogni a gyomrom... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyesen: "hogy ne kezdjen el csorogni a nyálam..." vagy "hogy ne kezdjen el korogni a gyomrom...."

      Törlés
  2. És az a dundi kezecske? Nem csoda hogy nyúl érte. Nagyon guszta, nekem is ki kéne próbálnom. Az az igazság, hogy még igazán finomat nem sikerült ennem...

    VálaszTörlés
  3. Valóban, mi magyarok szerencsések vagyunk, mert a kalács-zsemle alapú édességeink száma elég nagy. Van mit kipróbálni, bőven :-)
    Kriszti, képzeld hasonlóan voltam eddig én is a máglyarakással, és meg is kérdeztem Anyukámtól, hogy miért nem szerettem én gyerekként? Err azt mondta, hát Kislányom amiket mi csináltunk a konyhán nagyüzemben, azok zsemléből készültek, olcsó lekvárral, és arra sem volt idő, hogy az almát megpároljuk, csak úgy ahogy volt beletettük.... hát, szerintem a legtöbben ezt a változatot ismerik, sajnos :-(

    VálaszTörlés
  4. én speciel tejes kifliből készítem évek óta, a tojásos tejet rázuttyintom, az almát(nem kell párolni(!) mert tökéletesen megpárolódik-sül a sütéstől,az alma tetejére kis vajdarabok, az egészet legjobb jénaiba rakni, amit előtte kivajaz az ember, légkeveréses sütőben 150 fokon 20 perc alatt kész(+5 perc a habnak) teszek bele mazsolát is, cukrot a tejbe nem,mert az alma cukra pont elég
    mi így imádjuk ja és a diót durvára vágva az almára,hogy egy kicsit pörkölődjön

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyanígy készítem és nagyon finom!

      Törlés
    2. Én is kifliből szoktam csinálni. Ahány kifli, annyi tojás. A cukrot a sárgájával és kevés tejjel kikeverem, beleforgatom a karikára vágott kifliket.Hagyom, hogy jól megpuhuljanak és felszívja a folyadékot. Jénait kikenek vajjal, megszórom zsemlemorzsával, vagy dióval és lerakom. 1 réteg kifli, megszórom kis megáztatott mazsolával, lehet rá néhány szem meggyet, darált diót, a vékonyra szeletelt almát lerakom,kicsit megcukrozom, fahéjjal megszórom, majd megint kifli. tetejére alma kerüljön. Először jól megsütöm, ha kell kicsit megkenem vajjal az almákat, majd a habbá vert fehérjét kis lekvárral összekeverve, ráhalmozom. Készre sütni.!! nekem ez szokott bejönni és nincs ideje megromlani :-)

      Törlés
  5. Én kakaós csigát teszek bele a kifli mellé,masszívabb mint a kalács.

    VálaszTörlés
  6. Én tegnap a kissé megszikkadt fánkokat használtam fel e célra. Valami fenséges lett. Ajánlom az ötletemet mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Vajas kiflivel, a kifli rétegre rumban ázott mazsola, esetleg savanykás (meggy vagy szilva) lekvárral megcsöpögtetve ISTENI! Nem túl kevés a 3 tojásfehérje ennyi habhoz?

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a sok remek ötletet, örülök, hogy mindenkinek megvan a saját verziója :-D A 3 tojásfehérje elég ennyihez, mert csak 18 cm-es a tortaforma. Valószínűleg ha jéniaban készült volna, több kellene.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finomat alkottál. Bevallom őszintén eddig én sem ettem jót, de ez valószínűleg azért van, mert ehhez az édességhez sokkal jobban passzol a finom kalács. A fotók hangulata fantasztikus lett.
    Most utánaolvastam a séfek által újragondolt máglyarakás recepteknek és igazán figyelemre méltóak vannak közöttük, szóval lehet teszek vele egy próbát. ;)

    VálaszTörlés
  10. Én ma megsináltam, igaz kicsit nagyobb mennyiségben, nagyon ízlett a családnak, köszi az ötletet. Én eddig zsemlével csináltam, úgy sem rossz, de így zamatosabb lesz. Éva

    VálaszTörlés
  11. Én ma megcsináltam, igaz kicsit nagyobb adagot, nagyon finom lett a családomnak nagyon ízlett. Eddig zsemlével, és nem párolt almával -nyersen raktam bele az almát, felszeletelve- csináltam. Igy finomabb, zamatosabb. Köszönjük!!!

    VálaszTörlés