2011. július 21., csütörtök

HÍZOTT KACSAMÁJ SERPENYŐBEN SÜTVE, MARINÁLT BÉBICÉKLÁVAL


Biztosan nem vagyok vele egyedül, de ebben a melegben (ami néhány napja volt) valaki a dinnyét eszi egész nap, én minden gond nélkül tudok husit is enni. Valószínűleg ez betudható annak, hogy kis B még mindig anyatejjel (is) táplálkozik. A kacsamáj beszerzése viszont egy pillanatig úgy tűnt a hentesnél, hogy gondnak látszik. Aztán remek kereskedői vénával -ki tudja honnan- két darab olyan gyönyörű kacsamájat mutogattak, hogy mindkettőt megvettük. Nem volt kérdés, hogy mit eszünk mellé. Már hetek óta mosolyognak a piacon a gyönyörű, élén színű bébicéklák. Ilyenkor olyan finom, friss ízük van, hogy a cékla csaknem hamarabb elfogyott, mint hogy megvárja a sült májat.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db kb 50 dkg hízott kacsamáj 
2-3 db cékla
1 evőkanál fehérborecet vagy fehér balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors
a tálaláshoz pirított kenyér vagy bagett


Először a céklákat héjastól megfőzöm. Az elfövő vizet folyamatosan pótolom.( Vigyázat, a főzőedényt könnyen elszínezi, így olyat válasszunk, amit utána nem sajnálunk Domestossal sikálni! ) Ha már belemegy a villa (ez azért bő egy óráig is eltarthat) leveszem a tűzről, kihűtöm. Megpucolom és apró, csinos kockákra vágom. Beleteszem egy edénybe és elkeverem az ecettel, olajjal, ízlés szerint sóval. Megkóstolom. Ha nem elég savanykás, még adok hozzá ecetet. Abban tér el a hagyományos céklasalátától, hogy nem teszünk a levébe cukrot, és nem hosszú salátalével készül, hanem finom selymes páclével. Ha finom az íze egy éjszakára mehet a hűtőbe.
A májat tiszta, száraz serpenyőben sütöm. Közepes lángon jól átmelegítem a serpenyőt, de ne legyen túl forró, és a májból kb. 1 cm vastag szeleteket vágok. Szépen beleteszem a serpenyőbe a szeleteket, ne legyen zsúfolt, és oldalanként 2 percig sütöm. 2 perc után átfordítom őket. Melegen tálalom, friss salátával, és a céklával.

2 megjegyzés:

  1. Tetszik amiket főzöl és szépek a képek is. Az a vicc, ha én csinálok céklát -persze köretnek- nálam is hamarabb akar elfogyni, mint maga a főétel.

    VálaszTörlés
  2. Szia Teakert!
    Köszönöm a kedves soraidat. A cékla szerencsére amellett, hogy nagy liebling, egészséges is. De látom Te is szeretsz főzőcskézni! Minden jót Neked!
    Emma

    VálaszTörlés