2011. december 9., péntek

KÍNAI GYÖMBÉRES MARHA JÁZMINRIZZSEL ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL

Bizonyára nem lep meg senkit, hogy a világ gasztronómiai szakemberei első helyen a kínai konyhát jegyzik. Maga mögé utasítva ezzel a francia és az olasz konyhát. Nem véletlen ez, hiszen töb ezer éves múlttal rendelkeznek és ez nem csak a történelmükben, de a konyhájukban is nyomot hagyott. Itthon persze már nehezebb a helyzet a kínai konyhával, hiszen első gondolata mindenkinek a gyorséttermi kínai kaja a sarki kifőzdében. 
 Mi nemrégiben a Taiwan Étteremben kóstolhattuk meg a fenti remekmű egyik változatát. (Most néhányan halkan felszisszennek, "Na de kérem, Taiwan nem is Kína!, én is tudom, de ez a legjobb keleti étterem Budapesten szerintem, sorry) Ettünk továbbá gőzgombócot, ami szintén isteni, de nem érdemes otthon hozzálátni, kértünk algasalátát, igazán remek, és ne feledjük az édes-savanyú levest sem! Ez a gyömbéres marha nálam most chili nélkül készült, mivel én nem nagyon rajongok az erős ételekért, de ha Ti szeretitek a csípőset, ne hagyjátok ki belőle. 



Hozzávalók 2 személyre:

kb 50-60 dkg marhalábszár
2 evőkanál olívaolaj
2,5 dkg friss gyömbér
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál kínai 5 fűszer keverék
4 evőkanál szójaszósz
2 db csillagánizs
2-3 evőkanál méz


idény zöldség (pl cukkini, sárgarépa, édeskömyény, stb)
olaj a sütéshez
jázmin rizs


A húst megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. Előveszek egy nyeles serpenyőt, ami később a sütőmbe is befér. (Ne legyen műanyag része!) A serpenyőben felhevítem az olajat, majd rádobom a húst. Barnára megpirítom. Ekkor kiveszem a húst egy tálba, az olajjal együtt. Közben előmelegítem a sütőt légkeveréssel 180 fokra. A serpenyőmet nem mosom el. A hagymát, fokhagymát, hámozott, tisztított friss gyömbért robotgépbe teszem. Pürésítem. Ezt a pürét a serpenyőbe öntöm, kevés vízzel felengedem, és hagyom lassú tűzön 2-3 percig zümmögni. Közben keverem. Utána hozzáadom az ánizst, kínai 5 fűszert, 1 percig főzöm. Ezután keverem bele a mézet, szójaszószt, és a paradicsompürét.  Visszateszem a keverékbe a húst. Hozzáöntök vizet, annyit hogy a húst ellepje, és 2-2,5 órát a sütőben lefedve sütöm. Közben 2-3 alkalommal kiveszem, és megkeverem, ha szükséges pótolom az elpárolgott vizet. Ha a hús megpuhult, kiveszem. A szószt pedig ráteszem a tűzre és 2/3-adára beforralom. (Az enyém elég sűrű lett a sütés végére, így ez nálam kimaradt.)
A sütési idő vége előtt a vékonyra vágott zöldségeket kevés olajban ropogósra sütöm, a hús mellé kínálom. Köretként pedig jázmin rizst tálalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése