2012. január 22., vasárnap

FÜGÉS-DATOLYÁS-MÉZES CSIRKECOMB

És akkor íme az előző posztban már említett csirkecomb. Szerintem nagyon finom lett, egzotikus, keleti. A titok nyitja egy fűszerben és egy kiváló borban rejlik. A fűszer az indiai konyha elmaradhatatlan kísérője, a garam masala. Összetevői a következők: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Aki vállalkozó kedvű maga is elkészítheti, aki kevésbé,-mint például én- keleti boltban megvásárolhatja. A másik kruciális pont pedig a felhasznált bor. Én portóival követtem el az alábbi tettet, de ne vegyetek ezért egy üveg portóit! Megteszi egy száraz sherry vagy  egy gyengébb minőségű Tokaji Aszú is. És akkor már csak a datolya és a füge marad hátra: a füge legyen szárított, pompásan beszívja a bor és a hús nedveit, így omlós és puha lesz, a datolya pedig legyen friss, vagyis magos, és szotyakos. Hoppá, és a méz sem utolsó! Válasszatok jó minőségű, házi mézet, mindegy hogy akác vagy vegyes, de méhek által összehordott édes nedű legyen. 






Hozzávalók 4-6 személyre:


4 db egész csirkecomb

10 dkg aszalt füge
10 dkg datolya
1,5 dl portói bor
1 nagy evőkanál garam masala
1 púpos teáskanál méz


sütőzacskó


A sütőt előmelegítem 190 fokra légkeveréssel. A csirkéket megtisztítom, lehártyázom, megmosom, majd leszárogatom. Ezután jól besózom, kicsit állni hagyom. Közben összekeverem a mézet és a bort. A húst bedörzsölöm a garam masalával, majd bőrükkel felfelé belehelyezem egymás mellé a sütőzacskóba. A zacskóba beledobálom a fügéket és a datolyákat, majd ráöntöm a boros-mézes keveréket, úgy hogy ne folyjon ki. Összeszorítom a zacskó száját és óvatosan összerázom a folyadékkal a csirkéket. A zacskó zsáját bekötöm cérnával, egy tepsibe helyezem és betolom 1 órára a sütőbe. 1 óra után kiszúrom a zacskót, és megnézem a húst. Mostanra a villa hegye bele kell, hogy szaladjon. Kicsit kinyitogatom, vigyázok hogy a szaft a zacskóban maradjon, de a csirke bőre szabaddá váljon és további 10-15 percre visszateszem, hogy a bőre megpiruljon. Ha kész, a combokat kiszedem, és ráöntöm a szaftot a gyümölcsökkel együtt. Párolt rizzsel vagy krumplipürével tálalom.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik. Erre mondta a fiad, hogy nem szép? Nagyon guszta lett. Portói van itthon, ételhez vettem és azóta is mindig csak ételekbe kerül.

    VálaszTörlés