2012. március 26., hétfő

SZARDELLÁS TÖLTÖTT TOJÁS KAPOR PESTOVAL

Lelkesen készülünk a Húsvétra. A fiúkkal tojást festünk, kalácsot sütünk és közben locsolóverset tanulunk. Mindeközben  Húsvéti ételeket is főzök, hogy teljes legyen a feeling :-) Húsvéti bárány receptemet a Dining Guide oldalán olvashatjátok!

A bárány mellett a töltött tojás a másik idevágó szereplő.  Legtöbbször Nagypénteken fogyasztjuk, húsmentes változatban. Most a töltelékébe szardellafilé került ( ez szerintetek még húsmentesnek számít?, a vega dolgokkal mindig bajban vagyok), a tetejére pedig ez a kiváló kapor pesto. Nagyon passzoltak egymáshoz, de rögtön 5 különböző variáció jutott még eszembe, így nem kizárt, hogy készítek még többfélét az ünnepig. A kapor pestoval az a jó, hogy a leírt mennyiség több, mint amennyi 10 tojáshoz kell, de hűtőben, lezárt üvegben sokáig eláll, és bármilyen grillezett halhoz, vagy egyszerű tésztához felhasználható. 



Hozzávalók:

10 db főtt tojás
2-3 evőkanál tejföl ( a tejföl zsírtartalmától függ)
1 evőkanál apróra vágott snidling
3 db szardellafilé
1 db piros, édes chili (mag nélkül)
1/2 citrom leve
1 evőkanál reszelt parmezán
1 kiskanál őrölt piros paprika
só, bors

a díszítéshez fodros levelű petrezselyem, citrom, chili




a kapor pestohoz:

5 dkg friss kapor
5 dkg parmezán
5 dkg fenyőmag
4-6 evőkanál olívaolaj

A tojásokat keményre főzöm, majd hideg víz alatt alaposan lehűtöm. Megpucolom, félbevágom, a fehérjüket félretszem, a sárgájukat turmixgépbe kanalazom. A gépbe teszem továbbá az összes többi hozzávalót. Alaposan összeturmixolom, majd ha szükséges, még ízesítem. Nem szabad nagyon folyékonynak lennie, mert kifolyik a tojásból a töltelék. Ha nagyon kemény lenne még a massza, akkor további tejföllel lazíthatjuk. A kész tölteléket a tojások üregébe halmozom és behűtöm. A pestot tálalás előtt helyezem a tetejére.


A pesto hozzávalóit az olaj kivételével késes robotgépbe teszem, és pépesre pürésítem. Az olajat apránként adom a püréhez attól függően, hogy milyen sűrű pestot szeretnék kapni: ha nem gond, hogy lefolyik a tojásról, viszont szaftosabb lesz akkor még a 6 kanál sem lesz elég, ha sűrűbbet szeretnénk , mint a képen 4 evőkanál valószínűleg elegendő.  Felhasználás előtt leglább 1 órát hagyom hideg helyen állni, de egy nappal előtte is elkészíthető.

1 megjegyzés:

  1. Jú de jó! Máris mentem ezt a receptet, kapor pestot még sosem készítettem. A napokban petrezselyem pestoval próbálkoztam az nagyon ízlett, meg tervbe van véve még rukkola pesto is:) Létom szépen készültök az ünnepekre!:)

    VálaszTörlés