2012. március 11., vasárnap

VARIÁCIÓK FÜSTÖLT MAKRÉLÁRA I. "JACKET SWEET POTATOE", VAGYIS HÉJÁBAN SÜLT ÉDESBURGONYA FÜSTÖLT MAKRÉLÁVAL

Átnézve az elmúlt idők terméseit lemaradásban vagyok. Igen, lemaradtam az édeségekkel. Olyan régen volt bármi, ami szénhidrátban gazdag, hogy nem véletlen. Próbálok néhány feles kilótól megszabadulni, hiszen úgyis itt a tavasz, lassan lekerül a téli ápoló nagykabát, és mi tagadás, nem árt, ha a dupla tejszín (kapaszkodjatok: 47 % zsírtartalmú, már a leírása is hízlal minimum 20 dekát....) helyett inkább saláta, vagy salátának látszó előétel kerül vacsorára az asztalra. 
A héjában sült burgonya senkinek sem új, édes burgonyából talán kevesebben készítik, pedig nagyon finom. Most van szezonja, én legtöbbször a narancssárga belsejűt veszem.  Itt a piacon azt is megtudtam, hogy a "kontinensen" eszik főleg ezt a fajtát, a szigeten a kevésbé édes, halványabb tarol. A füstölt makrélát egyszer érdemes kipróbálni mindenkinek, aki szereti a halat, szerintem isteni. Az édesburgonya édessége mellé pedig kiválóan passzol a makréla füstössége, sóssága. Ha mégsem juttok hozzá, cseréljétek be füstölt pisztrángra, az biztosan kapható az ALDI-ban. Itt az ALDI egyébként nem hozza a várt színvonalat, nyoma sincs a pedáns, tiszta, német értékeknek, teljesen horror állapot fogadja szegény betérőket. Remélem ez máshol másképp van, pl Londonban biztosan odafigyelnek bizonyos dolgokra. Pl ne legyen teljesen üres a zöldségpult, vagy ne a kiszóródott lisztben járjanak a vásárlók, stb. 
A Sainsbury egyébként tőle várhatóan tiszta, mint a patyolat! Öröm oda járni vásárolni.  Ezen kívűl  vannak bizonyos "fine foods store"-ok, amelyek otthon még alig-alig ismertek. Talán a Culinarishoz hasonlítanám leginkább,  csak nem olyan koncentráltan helyezkednek el, mint otthon (minden BP-en :-(  ) hanem kis városokban is ugyanúgy megjelenik 1-2, mint a nagyobbakban. A kínálatuk óriási, de erről egy következő posztban, persze ha érdekel bárkit....

Vissza a recepthez!



Hozzávalók 2 személyre:

2 db közepes méretű édesburgonya
7-8 dkg füstölt makréla filé
10 dkg natúr krémsajt pl. Piladelphia
1 kiskanál olívaolaj
kis csokor snidling
1/2 citrom leve és héja

bors


A tálaláshoz:


kevés zöld saláta
koktél paradicsom
friss, aprított snidling
citrom gerezd




A sütőt előmelegítem 180 fokra. A burgonyákat megmosom, alufóliába csavarom, és kb 20-30 percre betolom a meleg sütőbe. Közben egy késes robotgépben összeaprítom a makrélát, krémsajtot (light), olajat, apróra vágott snidlinget és a citrom levét, reszelt héját. Ha kész, megkóstolom. Ízlés szerint só, bors. Behűtöm. Tálalásnál érdemes arra figyelni, hogy a burgonya langyos legyen, mert forrón szétfolyik rajta a krém. Vagyis ha már langyosra hűlt, megvágom a héját hosszában és a hideg, halas krém felét ráhalmozom. Frissen őrölt borssal, snidlinggel megszórom. Citromgerezddel tálalom.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, nagyon szeretem az édesburgonyát, csak itthon ki tudja miért őrületesen drága, és kevés helyen kapni.
    A következő posztra felvetett téma engem érdekel, kíváncsian várom.

    VálaszTörlés
  2. Na végre tudok kommentek írni! (Már egy hete próbálkozom). az édesburgonya nálunk is visszetérő vendég, kislányom nagyon szereti csak magában párolva is. Még nem készítettem sütőben, héjában, de szuper ötletet adtál ezzel!

    VálaszTörlés