2012. március 14., szerda

VARIÁCIÓK FÜSTÖLT MAKRÉLÁRA II. BULGUR-CÉKLA-FETA-MAKRÉLA EGY TÁNYÉRON

Az utóbbi időben sok céklás receptet olvashattatok itt. Még legalább 2 van a tarsolyomban és utána felhagyok ezzel, és sajnos a cékla szezonja is leáldozik rövid időre. Azt hittem csak én (na jó, és még egy páran) rajongok a cékláért, DE felfedeztem Noémi blogját, a Mandulasarkot. Simán lekörözött! Nézzétek meg itt, milyen költeményeket varázsol.... Fini lehet mind!
De ebben az előételben a cékla háttérbe szorul, csak egyfajta beugró. A főszerepben a makréla, és a bulgur tündököl. A bulgurból sok fajta létezik, finom szemű és durva. Mindig olvassátok el a címkén, milyen főzést javasolnak. Az enyémen most az szerepelt, hogy csak forró vizet öntsek rá, és abban megpuhul. De van olyan is, amit néhény percig forrásban lévő vízben lehet csak puhára főzni. Mindegyik változat jó, egy a lényeg ne főjön szét és ne maradjon kemény. Vagyis az arany középutat válasszátok. Próbáljátok ki, egészséges. Ja, és nagyon fini és könnyű is! Még egy, egyszerű!



Hozzávalók 2 személyre:

1 kicsi bébi cékla
15 dkg durva szemű bulgur
kb 5-7 dkg feta sajt
kis csokor petrezselyem
kiskanál sótlan vaj
8-10 dkg füstölt makréla filé
1/2 citrom leve
pár csepp olívaolaj

Először is veszem a céklát (aki szereti nagyon a céklát, akár 2-vel is készítheti a receptet), és megmosom. Előmelegítem a  sütőt 180 fokra. A megmosott céklát alufóliára fektetem, kicsit megsózom, majd alaposan bebugyolálom a fóliába és kb 30 percig sütöm a meleg sütőben. Általában én a cékla sütést reggel vagy este szoktam végezni, így mire felhasználom, már langyosra hűl és könnyen pucolható. A cékla pucolást mindig kesztyűben végzem. Pucolás után apró, kb fél centis kockákra vágom. A bulgurt a leírásnak megfelelően sós vízben megfőzöm. Ha sok víz marad rajta, leszűröm. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, és átforgatom rajta a bulgurt. Ha kész egyenlően elosztva tányérokra halmozom, rászórom a céklákat (nem keverem össze, mert megfogja a bulgurt, sajtot, mindent), rámorzsolom a fetát. A makréla filéről lehúzom a bőrt, majd kézzel pici falatokra tépkedem, és a feta tetejére helyezem. Olívát locsolok rá, és citrom levet facsarok a makréla tetejére. Hidegen vagy langyosan fogyasztjuk. 



2 megjegyzés:

  1. A bulgurt már én is régóta ki szeretném próbálni! Makréla jöhet, nagyon szeretem meg úgy általában a halakat:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Era! Örülök, hogy tetszett mind! Már nagyon készülök a kalácssütésre, ki is találtam, már csak az idő hiányzik... Remélem a héten meglesz. Kézeld buttermilket azóta sem sikerült felhajtanom, egyedül az ASDA directen láttam, de azóta onnan nem rendeltem, Sainsburyben, M and S-ben, fine foods store-ban se híre, se hamva... Halott ügynek tűnik...

    Viszont felfedeztem Neked, hogy Rachel Allen főzőtanfolyamot tart Felétek. Hát nem tudom mennyi a szabad időd, de ha van rá módod, menj el egyre. Szerintem nagyon jó lehet, nekem iszonyú messze van. Egy napos kaland innen.

    És még egy: nem láttam még, hogy a VKF-en szoktál volna játszani. Szerintem szállj be Te is, nagyon érdekes témák vnnak. A legújabbat Flatcat hirdette, igaz otthoni halakból kell készíteni valamit, de szerintem Te ki fogsz találni valamit erre a problémára....

    Üdv Emma

    VálaszTörlés