2012. június 4., hétfő

SÜLT MAKRÉLA FILÉ KAPROS ÚJBURGONYA SALÁTÁVAL

Ismét egy hal. Hiába, finom és gyorsan elkészíthető. Jól passzolt az újburgonyához, ami szezonját éli. Sohasem tudok betelni az újkrumplival. Annyiféle képpen elkészíthető és olyan ízgazdag, hogy megunhatatlan. Például a Férjem tinédzserkorában azon gondolkodott, hogy vajon egy évben hányszor kell kontinenst vagy országot váltani, esetleg az Egyenlítőt átlépni ahhoz, hogy folyamatosan újkrumplit ehessen? Édes, nem? Én legalább ekkora rajongója vagyok. Az újkrumplinak....(is)

Ez a kapros saláta változat talán nem annyira ismert, pedig igazi élmény. Próbáljátok ki egyszer, nem csak hallal finom. És még egy: tudom, hogy sokan nem szeretitek a kaprot. Akkor cseréljétek le a jó öreg petrezselyemre, úgy is fantasztikus.



Hozzávalók 2 személyre:

0,5 kg újkrumpli
4-5 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál Dijon-i mustár
1 nagyon pici, kb fél kiskanál méz
1-2 evőkanál fehérbor ecet
3 szál újhagyma
kis csokor friss kapor


2 db makrélafilé

bors
kevés olívaolaj a sütéshez




A krumplit megpucolom, ha szerencsém van csak kesztyűben lekaparom a héját. Kuktában felteszem főni, kb 1 dl vizet öntök alá, kevés sót és egy evőkanál olajat. Forrástól számítva 5-8 percig főzöm. 
Közben elkészítem az öntetet: az olajat, mézet, ecetet, mustárt , karikára vágott újhagyma fehér részét és az aprított kaprot egy keverőedényben összevegyítem, és ha szép sima, megkóstolom. Először csak 1 evőkanál ecetet teszek bele, és ha nem elég most teszem hozzá a következő kanállal. Ha megfelelő a dresszing (vagyis nem túl édes, inkább savanyú), összeforgatom a leszűrt, megfőtt krumplival. Fontos, hogy a krumpli még meleg legyen, mert így veszi át a dressing ízét és érik össze. Ha kész, lefedem és félreteszem. 
Előveszek egy serpenyőt, olajat hevítek benne. A megmosott, szárazra törölt halfilét beleteszem a meleg serenyőbe, bőrével lefelé. Felső oldalt sózom, borsozom. 2-3 percig sütöm így, majd átfordítom. Felső oldal ismét só, bors. 2 perc és leveszem a tűzről. Ezután kb 1-2 percig meleg helyen pihentetem, majd a meleg krumpli salátával, kevés rucolával melegen tálalom.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Az újkrumplit én is imádom. Ez a kapros nagyon jól hangzik.

    Cipruson évente négyszer vetnek burgonyát. :) Mennyi újburgonya van ott egy éveben.
    Nem fogod kitalálni hova szállítják a legtöbbet belőle. Igen, Angliába. Ezt egy barátunk Cipruson élő barátja mesélte.

    VálaszTörlés