2011. február 24., csütörtök

GESZTENYÉS PISKÓTATEKERCS

Ezt a receptet vendégváró sütiként ajánlom mindenkinek. Gyors, egyszerű, és biztos sikert arat! 
Tökéletes akkor lesz, ha meggy nélkül készítjük( hiába lecsöpögtetjük, egy kicsit eláztatja a piskótát), de én a kisfiam miatt teszek bele, mert ez az egyetlen, amit megeszik belőle.

Hozzávalók: 
a piskótához:
8 tojás
15 dkg porcukor
5 dkg sötét kakaó
2 kiskanál sütőpor

a töltelékhez:
25 dkg felengedett gesztenyemassza
5 dkg méz
25 dkg mascarpone

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeveréses üzemmódra. Azután a tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A cukor másik felével kemény habbá verjük a fehérjét. A habos sárgájához hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált kakaót, és alaposan fakanállal vagy keverőlapáttal összedolgozzuk. ( Én mindig Holland, nagyon sötét kakaót használok).  Ezután a habbá vert fehérje egyharmadát erőteljesen beledolgozzuk a kakaós részbe, a maradék fehérjét pedig laza mozdulatokkal keverjük hozzá, nehogy a hab összetörjön. Végül sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, lehetőleg a sütőnkhöz tartozó nagy méretűt. A sütőpapírra rásimítjuk egyenletesen a masszát és 15 perc alatt megsütjük. Kivétel után tűpróbával ellenőrizzük valóban átsült-e. 
Ezalatt elkészítjük a krémet: a mascarponét kézi habverővel összedolgozzuk a mézzel, majd hozzáadjuk a gesztenyét. 
A megsült piskótát még melegen, sütőpapírral együtt egy nedves konyharuhára fektetjük és szorosan a konyharuhával együtt, feltekerjük. Ezután hűlni hagyjuk hideg helyen. Ha kihűlt, rákenjük a krémet egyenletesen elosztva, ha valaki mégis szeretne bele meggyet tenni, akkor a krémre kezünkkel rászórunk kb. 10 dkg mirelit lecsöpögtetett, vagy friss magozott meggyet. Ezután szorosan feltekerjük és közben lehúzzuk róla a sütőpapírt, így kívül is nagyon szép lesz. Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése