"A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez
nem mérhető:
örökidőre vállalod, hogy
a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött."
A
Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány
éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy
születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó,
hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek
érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy
az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A
hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen
évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő
Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget
adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka
tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A
komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy
semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az
Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló
feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…
A
mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még olyan tapasztalt konyhatündérek
esetében is nehézségekbe ütközhet, mint Flatcat Gabriella (http://flat-cat.hu/), Ildinyó (http://ildinyo.blogspot.co.uk/), Frau Paprika (http://imbisz.blogspot.co.uk/)
vagy Lilhajni ( http://lilahajni.blogspot.hu ) gasztrobloggerek, akik
nemrégiben hozták / fogják majd hozni világra kisbabájukat. Mivel mindannyian már
hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel kényeztetik el az olvasóikat, arra
gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk
és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.
Résztvevő
bloggerek:
és jómagam
De nem
indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És mivel? A blogokon
megtaláljátok….
Éppen ezért én olyan ételt hoztam a komatálamban, amit könnyen, gyorsan el lehet készíteni, ha éppen hétvégéről van szó, akár a kismamák Férje is összeütheti, és még folyadék is van benne!
Póréhagymás krumplikrémleves pirított shiitake gombával
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb póréhagyma
5 dkg vaj
70 dkg krumpli
1 liter zöldség vagy hús alaplé
só
bors
apróra vágott petrezselyem
20 dkg friss shitiake gomba
kevés olaj a pirításhoz
A póréhagyma külső takarólevelét lehúzom, gyökeres végét levágom. A zöld rész felőli végét kereszt alakban hosszában bemetszem és folyó víz alatt megmosom, így a maradék földszemcséket is könnyen ki tudom mosni. Vágódeszkán vékonyan felkarikázom. A vajat egy nagyobb lábasban megolvasztom, ráteszem a hagymát és megdinsztelem. Közben a krumplit meghámozom, megmosom, majd kisebb kockákra vágom. A hagymát időnként megkeverem és nem hagyom, hogy színt kapjon. Hozzáadom a krumplit, felöntöm az alaplével és fedő alatt puhára főzöm.
Ha kész botmixerrel pürésítem, az elfőtt alaplevet pótolom és megfelelő sűrűségűre hígítom, sózom, borsozom, apróra vágott petrezselyemmel megszórom.
Tálalás előtt kevés olajon a gombát megpirítom, sózom és melegen a levessel kínálom. Ha valaki jobban kedveli, sajtos pirított kenyérkockával is tálalhatja.
Nagyon szépen köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm én is! Teljesen meghatódtam. :) Micsoda finomságokat hoztatok! :)
VálaszTörlésImádom a póréhagymás krumplilevest, de így gombával még nem ettem, iszonyú fincsi lehet!:) Tetszik ez a kis leveses bödönke!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, igazán kedves ötlet volt, és nagyon-nagyon jólesett!
VálaszTörlés