Először is azzal kezdem, amit a konyhában járatos háziasszonyok sem tudnak mindig és sokáig nekem is gondot okozott -kivéve ha beleásták már magukat a keleti-indiai gasztronómiába-, hogy a curry általánosságban a világon sokkal inkább egy egytálétel nevét jelzi, mintsem a fűszerét. A keveredés abból adódik, hogy az Indiában honos fűszernövény, a curry levél a fő alkotóeleme a szaftos, általában vegetariánus keleti ételeknek. A nálunk curry néven ismert fűszer pedig Indiában egyáltalán nem létezik. Több fűszer keverékéből áll, sárga színét a kurkuma adja, curry levelet pedig egyáltalán nem tartalmaz. A keveréket az Indiából hazatérő britek fejlesztették ki, hogy megpróbálják utánozni az indiai ízhatást.... Vagyis ismét igaz az, hogy ezek az angol megkavarták a dolgokat és feje tetejére állítottak ezt-azt....
Jó hír viszont az, hogy ennek a curry nevű keveréknek köszönhetően otthon is bárki előállíthatja. Már csak citromnádat, chillit és kevés curry levelet kell hozzá vadászni....
A zöldségek szabadon variálhatóak, kinek mi van éppen a hűtőjében illetve szezonálisan mihez lehet hozzájutni. Csak a képzelet szab határt!
Itt gyorsan meg is említem, hogy ebben a receptben lila, bimbós brokkolit használtam, ami odahaza azt hiszem egyáltalán nem ismert. Sajnos! Pedig gyönyörű, ízes és nagyon különleges mind a textúrája, mind pedig a színe. Az pedig csak a hab a tortán, hogy még a kis levelei is nagyon finomak....
Hozzávalók:
4 személyre
3 salotta
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
hüvelykujjnyi friss gyömbér
2 konzerv, vízben eltett csicseriborsó (800 gr)
15 dkg friss gomba
kb 20 dkg brokkoli
1 konzerv hámozott, aprított paradicsomkonzerv (400 gr)
1 konzerv kókusztej (400 ml)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál kurkuma
szárított curry levél
1 citromnád
1 chilli
1 teáskanál őrölt koriander
1 lime és kevés friss koriander levél a tálaláshoz
- A curryt olyan edényben készítem mindig, amelybe a végén mind belefér, vagyis rögtön az elején egy nagy méretű nyeles serpenyőt vagy egyéb fedővel rendelkező edényt veszek elő. Kevés olajat hevítek benne, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát.
- Ha már megpuhult, jöhet hozzá a zúzott fokhagyma. Megkeverem, félrehúzom és belekeverem a fűszereket: a reszelt friss gyömbért, római köményt, kurkumát, chilit, koriandert majd visszeteszem a tűzre és átforrósítom. (ha nem szeretnék nagyon erős curryt főzni, a chilli paprika magját előzőleg eltávolítom és csak a piros húsát használom.)
- Hozzáadom a csicseriborsót a levével együtt. Ha nem konzerv borsót használok alaplével öntöm fel majd fedő alatt puhára főzöm. A konzerv borsó estében ez 10-15 perc. Hozzáteszem a citromnádat is, amit előzőleg hosszában félbevágok valamint a megmosott gombát.
- Ezután jöhet a paradicsom. Ezzel is kb 10 percig főzöm, közben megsózom.
- A kókusztejet egy tálba öntöm, majd habverővel csomómentesre keverem. Kevés forró levet adok hozzá a paradicsomos curryból, simára keverem. Közben a curryt leveszem a tűzről majd állandó keverés mellett nagyon lassan adom hozzá a kókusztejet a paradicsomos curryhoz. Ezzel a hőkiegyenlítéssel próbálom elkerülni, hogy a végén a kóksuztej csomós legyen.
- Ezután adom hozzá a rózsákra szedett brokkolit és már csak nagyon alacsony lángon főzöm addig, amíg a brokkoli megpuhul de még nem esik szét. Ekkor leveszem a tűzről.
- A citromnádat kiveszem és eldobom. Melegen Naan kenyérrel tálalom, tetejét friss koriander levéllel díszítem és lime levét facsarom rá. Ízlés szerint natúr joghurtot is kínálhatunk mellé.
Gyönyörűséges!:)
VálaszTörlésKöszönöm Erika! Finom is volt nagyon, de azért leginkább a fények segítettek ;-)
TörlésIrtó jól néz ki, én imádom a curry ételeket is meg a fűszert is, gyakran használom:) Nagyon szépek a fotóid:)
VálaszTörlés