2013. szeptember 15., vasárnap

CSICSERIBORSÓ, GOMBA ÉS BROKKOLI CURRY

Először is azzal kezdem, amit a konyhában járatos háziasszonyok sem tudnak mindig és sokáig nekem is gondot okozott -kivéve ha beleásták már magukat a keleti-indiai gasztronómiába-, hogy a curry általánosságban a világon sokkal inkább egy egytálétel nevét jelzi, mintsem a fűszerét. A keveredés abból adódik, hogy az Indiában honos fűszernövény, a curry levél a fő alkotóeleme a szaftos, általában vegetariánus keleti ételeknek. A nálunk curry néven ismert fűszer pedig Indiában egyáltalán nem létezik. Több fűszer keverékéből áll, sárga színét a kurkuma adja, curry levelet pedig egyáltalán nem tartalmaz. A keveréket az Indiából hazatérő britek fejlesztették ki, hogy megpróbálják utánozni az indiai ízhatást.... Vagyis ismét igaz az, hogy ezek az angol megkavarták a dolgokat és feje tetejére állítottak ezt-azt....

Jó hír viszont az, hogy ennek a curry nevű keveréknek köszönhetően otthon is bárki előállíthatja. Már csak citromnádat, chillit és kevés curry levelet kell hozzá vadászni....
A zöldségek szabadon variálhatóak, kinek mi van éppen a hűtőjében illetve szezonálisan mihez lehet hozzájutni. Csak a képzelet szab határt!



Itt gyorsan meg is említem, hogy ebben a receptben lila, bimbós brokkolit használtam, ami odahaza azt hiszem egyáltalán nem ismert. Sajnos! Pedig gyönyörű, ízes és nagyon különleges  mind a textúrája, mind pedig a színe. Az pedig csak a hab a tortán, hogy még a kis levelei is nagyon finomak....





Hozzávalók:

4 személyre

3 salotta
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
hüvelykujjnyi friss gyömbér
2 konzerv, vízben eltett csicseriborsó (800 gr)
15 dkg friss gomba
kb 20 dkg brokkoli
1 konzerv hámozott, aprított paradicsomkonzerv (400 gr) 
1 konzerv kókusztej (400 ml)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál kurkuma
szárított curry levél
1 citromnád
1 chilli
1 teáskanál őrölt koriander

1 lime és kevés friss koriander levél a tálaláshoz


  1. A curryt olyan edényben készítem mindig, amelybe a végén mind belefér, vagyis rögtön az elején egy nagy méretű nyeles serpenyőt vagy egyéb fedővel rendelkező edényt veszek elő. Kevés olajat hevítek benne, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát.
  2. Ha már megpuhult, jöhet hozzá a zúzott fokhagyma. Megkeverem, félrehúzom és belekeverem a fűszereket: a reszelt friss gyömbért, római köményt, kurkumát, chilit, koriandert majd visszeteszem a tűzre és átforrósítom. (ha nem szeretnék nagyon erős curryt főzni, a chilli paprika magját előzőleg eltávolítom és csak a piros húsát használom.) 
  3. Hozzáadom a csicseriborsót a levével együtt. Ha nem konzerv borsót használok alaplével öntöm fel majd fedő alatt puhára főzöm. A konzerv borsó estében ez 10-15 perc. Hozzáteszem a citromnádat is, amit előzőleg hosszában félbevágok valamint a megmosott gombát.
  4. Ezután jöhet a paradicsom. Ezzel is kb 10 percig főzöm, közben megsózom. 
  5. A kókusztejet egy tálba öntöm, majd habverővel csomómentesre keverem. Kevés forró levet adok hozzá a paradicsomos curryból, simára keverem. Közben a curryt leveszem a tűzről majd állandó keverés mellett nagyon lassan adom hozzá a kókusztejet a paradicsomos curryhoz. Ezzel a hőkiegyenlítéssel próbálom elkerülni, hogy a végén a kóksuztej csomós legyen.
  6. Ezután adom hozzá a rózsákra szedett brokkolit és már csak nagyon alacsony lángon főzöm addig, amíg a brokkoli megpuhul de még nem esik szét. Ekkor  leveszem a tűzről. 
  7. A citromnádat kiveszem és eldobom. Melegen Naan kenyérrel tálalom, tetejét friss koriander levéllel díszítem és lime levét facsarom rá. Ízlés szerint natúr joghurtot is kínálhatunk mellé. 


3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Erika! Finom is volt nagyon, de azért leginkább a fények segítettek ;-)

      Törlés
  2. Irtó jól néz ki, én imádom a curry ételeket is meg a fűszert is, gyakran használom:) Nagyon szépek a fotóid:)

    VálaszTörlés