2013. november 4., hétfő

EGYSZERŰ KÓKUSZ KOCKA


Már elég régen írtam az utolsó bejegyzésemet, hiszen mostanában sok dolgot próbálok egyszerre csinálni. Az már csak hab a tortán, hogy közben költözünk is. A házkeresés itt sem egyszerű, főleg ha az ember több szempont alapján válogat. Nekem legfontosabb egy közeli, nagyon jó  iskola, a második legfontosabb pedig a meleg ház. Ez a kettő ritkán párosul, sajnos....
És mindezek közben még a Kiddies Kitchen Karácsonyi száma is gőzerővel készül. De kattintani mindig marad időm, vagy legalábbis kisajtolok néhány percet arra, hogy még a legegyszerűbb ételeket is megörökítsem. Például ezt.
De új kreációkra gyakorlatilag alig marad időm, folyton a gyerekeknek próbálok újítani, több zöldséget csempészni kedvenc ételeikbe. Sikerrel!!! De ezt a gyerekkori kedvencemet, amit annak idején Anyukámmal és Nővéremmel Karácsony tájékán sütöttünk, ezt elhoztam ide is. Valahogy akkor sosem volt meg a tökéletes recept, időnként improvizáltunk. De folyton elfogyott.
Mióta magamnak sütöm, azóta mindig ezt a receptet követem. Forrása andi1976 weboldal, ahol rengeteg egyéb édességet is találtok. 


Hozzávalók:


egy  23x35 cm-es tepsihez

a tésztához: 

40 dkg liszt
 1 cs. sütőpor
 8 dkg vaj 
 30 dkg kristálycukor
 1 cs. vaníliás cukor
 2 tojás
 3 evőkanál híg méz
 2 dl tej

a mázhoz: 

25 dkg puha vaj
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
8 evőkanál tej
1/2 dl rum

továbbá:
15 - 20 dkg kókuszreszelék


  1.  A tepsit kibélelem sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 C°-ra.
  2. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat. Simára keverem, majd jöhet hozzá a méz is. 
  3. A lisztet a sütőporral egy tálban elkeverem majd óvatosan beleforgatom a vajas masszába. Végül a tejjel lazítom a tésztát. Nem szabad túlkeverni, mert könnyen gumiszerű lesz. Inkább maradjon néhány lisztszemcse, sütés közben szépen kisimul.
  4. A masszát a tepsibe öntöm és 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ezután hagyom kihűlni, majd kockákra vágom.
  5. Közben elkészítem a mázat: az összes hozzávalót (kivéve a rumot)  egy kis lábasba teszem és alacsony lángon összemelegítem. Ha kész lehúzom, és belekeverem a rumot.
  6. A kihűlt piskótát villával belemártom a mázba majd kókuszreszelékbe forgatom. Én a tejes máz miatt hűtőben tárolom.



1 megjegyzés:

  1. Pazar képek megint. Szinte levennék egyet a tálról olyan élethű...Mi is nagyon szeretjük. Majd Karácsonyra sütök.

    VálaszTörlés