2013. december 19., csütörtök

KARÁCSONYFA ALAKÚ SAJTOS KENYÉR



Ezt most nem tudom jól lefordítani. Pedig angolul olyan klasszul hangzik: pull apart Christmas tree bread. De mégis kell neki valamilyen nevet adni, ezért hívhatjuk például fenyőfa alakú kenyérnek. De a lényeg éppen nem jön át, vagyis, hogy mindenki egyszerre ehet belőle, aki kapja marja alapon. És nem csak egyszerűen kenyér, hanem a kis gombócok belsejébe elrejtettem kevés meglepetést. Ideális Karácsony reggelén a gyerekeknek! Ha nem szeretik a sajtot, válasszunk más tölteléket, sokféleképpen variálható!
A recept a karácsonyi Kiddies Kitchen ingyenes, online magazinunkban jelent meg, ami az alábbi linken letölthető.

http://www.joomag.com/magazine/kiddies-kitchen-christmas-edition/0335768001385496939


Hozzávalók:



·    750 gr kenyérliszt (én magos lisztkeveréket használtam)
·    500 ml langyos víz
·    2 tasak szárított élesztő
·    1 teáskanál cukor
·    1 csapott ek só

a töltelékhez:
·      100 gr krémsajt
·      1 gerezd fokhagyma
·      50 gr reszelt cheddar sajt
  1.    A lisztet, sót turmixgép táljába teszem. A kézmeleg vizet a cukorral elkeverem, majd hozzáadom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni.
  2. A felfuttatott élesztőt a liszthez adagolom és dagasztókar segítségével, selíymes, egynemű tésztává dolgozom. Lisztezett tálba teszem, konyharuhával lefedem és meleg helyen hagyom duplájára kelni. Ez kb 35-45 percet vesz igénybe. 
  3. Közben a krémsajtot a fokhagymával, reszelt sajttal elkeverem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrom jó alaposan, majd kinyújtom. 15 db egyforma kis négyzetet vágok ki belőle, amelynek a közepére halmozok kb 1 kiskanálnyi tölteléket. (nekem maradt a tésztából kb egy cipónyira való, amit bagett formájúra sütöötem) A négyzetekből gombócokat formázok
  5. Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelek. A gombócokat fenyőfa alakban elrendezem rajtuk. A forró sütőben kb 10-15 perc alatt megsütöm, illetve amíg aranybarna nem lesz a teteje. Melegn tálalom. 









2 megjegyzés:

  1. De szuper! Nagyon jó képek! Áldott Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kriszti, örülök hogy tetszik Neked! Boldog Ünnepeket Nektek is!

    VálaszTörlés