2014. december 16., kedd

KARÁCSONYI PAVLOVA





A pavlovát édesszájú olvasóimnak nem kell bemutatni, de annyit érdemes róla mindenképpen tudni, hogy nevét Anna Pavlova balerináról kapta. Merthogy Ő és a tánca ihlette meg azt az új-zélandi szakácsot, aki először megsütötte ezt a kalóriadús, selymesen lágy és krémes fantasztikus desszertet.
A Karácsonyra való tekintettel ünnepi ruhába bújtattam és két emeletesre terveztem. A roppanós meringue-re tejszínhab került, az elmaradhatatlan vörösről a gránátalma magja gondoskodott, míg az édességet a maracuja savanyúsága ellensúlyozta.
Fogyókúrázok most lapozzanak!




Hozzávalók:

6 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
3 evőkanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál almaecet
csipet só
1 vaníliarúd kikaprt magja

kb 3 dl zsíros tejszín
2-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
ízlés szerint vanília

a tetejére idénygyümölcs, pl gránátalma, maracuja, málna, meggy, áfonya, stb (mindenképpen válasszunk olyat, ami kissé savanykás)




  1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tojások fehérjét helyezzük robotgép táljába, majd keverjük habosra. Ezután kezdjük el adagolni a cukrot evőkanalanként. Addig verjük a habot, amíg selymes fényű lesz és megtartja az alakját. Legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy ha feje tetjére állítjuk a tálat, akkor sem esik ki belőle a hab.
  2. Ekkor szitáljuk bele a kakóport, lazán forgassuk össze. Egy kis tálban keverjük őssze a keményítőt és az ecetet, majd ezt is lazán forgassuk bele a masszába. 
  3. Egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral és rajzoljunk rá ceruzával egy kb 20 cm  és egy 15 cm átmérőjű kört. Fordítsuk meg a sütőpapírt és halmozzuk a tojásfehérjét a körökre. Inkább halmozzuk magasra a habot, mint laposra, mert sülés közben kicsit szétterülnek. A körök tetejét kráterszerűen kanál segítségével kicsit mélyítsük ki, hiszen ide fog csücsülni a tejszínhab.
  4. Tegyük a sütőlemezt a sütőbe és azonnal vegyük le a hőfokot 140 fokra. Süssük, illetve szárítsuk a sütőben kb 60-75 percig. Akkor kész ha a széle ropogósra sült, de magtapogatva belül puha. A sütőajtót résnyire nyissuk ki vagy támasszuk ki egy kanállal és így hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben. 
  5. Tálalás előtt a hideg tejszínt a cukorral együtt verjük kemény habbá. Tegyük a nagyobb átmérőjű, kihűlt alapot tortatálra. Tegyünk rá tejszínhabot, szórjuk meg kevés gyümölccsel. Tegyük rá a kisebb kör alapot és erre halmozzuk rá a maradék tejszínhabot. Szórjuk meg bőségesen gyümölccsel és azonnal fogyasszuk. 




1 megjegyzés: