2012. február 5., vasárnap

CSÍPŐS-MANGÓS RUKKOLÁS RÁKSALÁTA

Tudom-tudom, hogy otthon tél van, de itt még a hósesésben is ragyog a nap. A növények rügyben vannak, a hajtások megindultak, így a tavasz első szele már megérintett minket. ( Már csak múlt idő, mikor készítettem még úgy volt, amikor írom, addigra már ide is elért a hóvihar. Én azért nem bánom :-) Mivel itt rengeteg halat és tenger gyümölcsét esznek, az ember nehezen tudja elkerülni azt, hogy ne vegyen ezekből. Az élelmiszerboltok polcain a felvágottak mellett sorakoznak a különböző halfajták. Sőt a piacon is frissen, jégre fektetve lehet gusztálni őket.  Mivel rengeteg féle hal van errefelé amit egyáltalán nem ismerek, egyelőre csak a régi barátaimmal kísérletezek. Például a garnélával. Egyre vigyázzatok:  a rákot nem szabad túlsütni, mert rágós lesz, különben pedig könnyű, különleges vacsora!

(Ha valaki tud segíteni nekem abban, hogy melyik itteni hal nem nagyon szálkás a lazacon kívűl, tegye meg, hogy megosztja velem. Trollanyu, Te biztosan tudod!?)



Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg nagyobb méretű garnélarák (fagyasztott vagy friss tisztított)
10 dkg rukkola
1 db kisebb mangó
10 dkg mozzarella
4 db koktélparadicsom


Az öntethez:
1 evőkanál édes chili szósz, vagy friss chili
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
csipet só






Egy serpenyőben 1 evőkanál olíván megpirítom a fokhagymát úgy, hogy még fehér maradjon. Hozzáadom a rákot, és 3 percig egyik oldalán sütöm. Nem keverem, nem izgulok, rá sem nézek. Ha letelt, keverés, majd újabb 3 perc másik oldal. Ha ez is megvan, megsült. Félreteszem.
Közben a rukkolát megmosom, megszárítom, a mangót meghámozom, apró kockára vágom, a mozzarellát lecsepegtetem és szintén kockára vágom. A salátát tányérra halmozom, ráteszem a félbevágott paradicsomokat, sajtot, mangót, majd ráültetetm a kis rákokat. Közben az öntet hozzávalóit alaposan összekeverem. Ezzel meglocsolom a salátát. Azonnal fogyasszátok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése