2012. február 19., vasárnap

PARÁZSON SÜLT CÉKLA MENTÁS-CITROMOS COTTAGE CHEESE-ZEL ÉS PIRÍTOTT PITÁVAL

Cékla! Az utóbbi idők legkedvesebb téli csemegéje. Nem csak a színét, az ízét is imádom. És nem utolsó sorban egészséges. Így nem is volt kérdés, hogy a VKF (Vigyázz, kész, főzz játék) 47. fordulójára céklából készítek valamit. 

A mostani fordulót Ágota, az Olajzöld levelek kéken blog szerzője hirdette meg, amiben arra kért mindenkit, hogy hagyja el a konyháját és tegyen túrát a természetbe. Olyan recepteket várt, amit otthonról viszünk magunkkal hátizsákban, vagy kint szabad tűzön készítünk. Én e kettőt ötvöztem: a cottage cheese-t otthon előre be lehet keverni, a céklát parázson megsütni, és utána a pitát szintén parázson megmelegíteni. Természetesen otthon ülők sem hagyhatják ki ezt a fajta ízorgiát: a cékla édessége remekül harmonizál a menta frissességével, és a citrom savanykásságával.  A céklát sütőben is kiválóan meg lehet sütni! Én egy ideje már nem is főzöm a céklát, csak sütöm. Sokkal finomabb, az ízek benne maradnak, és nem is koszolja össze az edényünket. Már csak egy a kérdés, az a bizonyos cottage cheese: itt mindenhol kapható, de otthon is sokszor vásároltam az ALDI-ban. Akkoriban az volt a kérdés, hogy bár nagyon finom és egészséges, a negyedik reggeli után már fantáziátlannak és unalmasnak tartottam. Itt az angolok azonban bátran fűszerezik, belekeverik ebbe-abba, így  kísérletezzetek Ti is, mert megéri!

És hogy ezúttal hová vezetett a túra? Skegnessbe, az Észki-tenger partjára, ami a britek egyik kedvenc tengerparti városa: homokos part, a víz valójában nyáron is hideg, fürdésre nem igazán alkalmas, de homokvárat építeni, és kagylókat gyűjteni ideális célpont.



Hozzávalók 2 személyre:

4-5 db kisebb cékla


300 gr cottage cheese
2 nagy ág menta
1 citrom héja és leve
1 evőknál olívaolaj

A cottage cheese-hez hozzákeverem a citrom reszelt héját és levét, az apróra vágott mentát, végül az olajat. Kb 1 órára behűtöm, ha tovább áll még jobb. A céklát sütés előtt megmosom, enyhén megsózom és alufóliába tekerve lassú tűzön megsütöm. Minél kisebbek, annál gyorsabban átsülnek. Ha megsült kibontom, és meghámozom. Karikára vágom. Pirított pitával kínálom a cottage cheese mellé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése