2012. február 24., péntek

SZÜLINAPI BROWNIE CAPPUCCINO

Egyik nap úgy ébredtem: ideje rendszereznem a receptjeimet. Eddig papíralapon működtem, mától online hozzáféréssel bárki elolvashatja. Így elkerülöm azt, hogy a barátnőim a játszótéren felhívjanak miközben éppen a gyerekem a mászkóról halált megvető bátorsággal ugrándozik le és föl és azt kérdezzék: "Figyelj Emma, itt állok a konyhában fakanállal a kezemben és nem tudom mennyi tej kell a besamelhez?" "Húúúúú, mindjárt visszahívlak"-válaszolom, majd elsodor az élet és fél nap után nyúlok ismét a telefonért. Mindennek 1 kerek esztendeje.

A cél megvalósult, a receptek mindenki számára nyitottak. Azt már kevésbé tudom hányan főzitek meg őket, de azt igen, hogy az olvasók száma egyre nő! Köszönet érte Nektek, a rokonaimnak, a barátaimnak, a barátnőimnek, az ismerőseimnek, a Férjem ismerőseinek, az ismerősök ismerőseinek, a hentesnek, a zöldségesnek, a péknek egyszóval MINDENKINEK!

Mivel is ünnepelhetnénk ezt a kerek és emlékezetes napot mással, mint egy kávés édességgel? Ezúttal már coffeines formában is jöhet az, aminek jönnie kell.... ennek a kávés browninak! Az eredeti ötletet a Gourmet magazin adta, aztán némi alakítás után ez lett belőle. A tetejéről a gránátalma elmaradhatatlan, mert szerintem ez annyira ünnepi, hogy a legegyszerűbb dolgokat is elvarázsolja. És még egy érdekessége van a gránátalmának: annyira ősi gyümölcs, hogy már a Bibliában is megjelenik nem kisebb szerepben, mint a bűnbeesés almájaként. Éva assszony ugyanis nem a nálunk ismert hagyományos almát, hanem gránátalmát szakított le a tudás fájáról és vitte bűnbe hites Urát, és vele együtt az egész világot. Azért ez egy bocsánatos bűn, nemde? Vagy van aki még nem próbálta? Az tegye meg gyorsan, most van igazi szezonja.




Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek formához:

20 dkg étcsoki (min. 70%-os kakótartalommal)
15 dkg vaj
25 dkg cukor
2 teáskanál nescafe (1 teáskanál forró vízben feloldva)
fél vaníliarúd
3 nagy tojás
12 dkg liszt
fél teáskanál só
10-15 dkg durvára vágott dió vagy mogyoró, vagy pisztácia


a krémhez:

25 dkg mascarpone
1 nagy evőkanál görög joghurt
3 evőkanál porcukor
fél vaníliarúd kikapart belseje
esetleg kevés fahéj

a csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
1 evőkanál tejszín
1 kiskanál puha vaj
1,5 teáskanál nescafe 1 teáskanál forró vízben feloldva
pici rum

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A csokit a vajjal gőz felett összeolvasztom, ehhez megy a feloldott nescafe. Leveszem a gőzről és belekeverem a cukrot, majd ha elolvadt egyesével a tojásokat. Ezután hozzáadom a vaníliarúd belsejét (esetleg itt helyettesíthetem aromával). A lisztet lekeverem a sóval, és a dióval, majd a lisztes elegyet apránként a csokis masszához forgatom. Sütőpapírral bélelt formába öntöm és betolom a sütőbe. Kb 20 percig sütöm. 

(Itt egy megjegyzés: a brownie akkor a legfinomabb, ha a közepe folyik, vagyis még meleg.  Ennél a tortánál ezt nehéz előadni, mert ha melegen kenem rá a krémet, lefolyik róla. Aki ragaszkodik a folyó belsőhöz, az tálalja mlegen a brownit, és mellé kanalazza a krémet, és arra a csokiöntetet. )

Elkészítem közben a krémet: a mascarponet a többi hozzávalóval simára keverem. Ha valaki a krémben is szeretné élvezni a kávé aromáját nyugodta adja hozzá ehhez is, de elszínezi a krémet.  

Ha a torta megsült, hagyom a formában hűlni. Ha már szobahőmérsékletű lett, kiborítom a formából és rácsra helyezem. Megkenem a krémmel. Csak ekkor látok hozzá a csokimázhoz, ez ugyanis könnyen, gyorsan megdermed. A csokit, vajat, tejszínt vagy gőz felett, vagy mikróban alacsony fokozaton összemelegítem. A végén teszem hozzá a rumot és a pici kávét. A megkent torta tetejére csurgatom, vagy nyomózsákból díszítem. 

Mivel a brownie tömény édességnek számít, a tortát ezúttal nem hagyományos szeletekre vágtam, hanem kisebb rombusz alakra. 



3 megjegyzés:

  1. Nagyon Boldog Blogszülinapot kívánok neked és folytasd tovább örömmel még jó sokáig:) Remekül néznek ki azok a kis rombusz szeletkék, a gránátalma meg isteni gyümölcs, sajnos itt elég drága, de azért néha bekerül a kosárba:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Trollanyu! Nagyon köszönöm, igazán kedves Tőled! Amúltkor elakadtam egy ponton és Tőled kértem segítséget, de lehet, hogy nem olvastad azt a postomat: a halakkal kapcsolatban hadilábon állok. Mi az amit itt érdemes beszerezni, nem nagyon szálkás, adható gyerekeknek, és még finom is? Köszönet előre is: Emma

      Törlés
    2. Kívánom, hogy nagyon sokáig teljen benne örömed, és gyere sok-sok klassz recepttel.

      Törlés