Nem tudom ki hogy van a Halloween-nal, én személy szerint túlságosan amerikai divatnak tartom (vagy esetleg Amerikába Európából érkezett?) Nincs semmi bajom azzal, ha valami amerikai, egyáltalán nincs. De azzal, hogy ijesztőnek kell lenni és kötelezően édességet kell enni, azzal van.
Na de idén, amikor a fiam szeptember végén úgy jött haza az iskolából, hogy Anya, képzeld ma Halloween-i képeket rajzoltunk, meg álarcot festettünk, meg sütiket készítettünk, akkor úgy éreztem, hogy idén én nem úszom meg a Halloweent egyszerű tökfaragással! De nem ám! Azóta is folyamatosan érnek Halloween-i támadások ilyen-olyan formában...
A fenti sütihez az eredeti ötlet a brit sütőiskola nagyasszonyától, Mary Berry-től származik. Az Ő Battenberg torta névre hallgató csodája azonban diós-kávés változatban szerepelt, Halloween-re én azonban csak narancs és fekete színben képzeltem el. Bevonni csokiganach-al vontam be, de természetesen aki nálam ügyesebb, színezett (pl narancs vagy fekete) marcipánköntösbe is bújtathatja.
És még egy: a legtöbb receptet, mire megértettem komoly kételyeim támadtak a felfogóképességgemmel kapcsolatban. Éppen ezért én most itt előre szólok: a leírt mennyiség vagy 2 rúdhoz elegendő, vagy 1 nagyobb rúdhoz és marad valamennyi, csúnya szóval: maradék.
DE hogy a maradékot mire lehet legkiválóbban felhasználni, a következő posztban kiderül!!!
Addig is kockás süti.
DE hogy a maradékot mire lehet legkiválóbban felhasználni, a következő posztban kiderül!!!
Addig is kockás süti.
Hozzávalók:
a narancs színű tésztához
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg kristálycukor
14 dkg liszt
5 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
3 tojás
1 narancs reszelt héja
1-2 teáskanál narancs színű ételfesték
a fekete tésztához:
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg lágy barna cukor
14 dkg liszt
2-3 dkg sötét, cukrozatlan kakópor
1 teáskanál sütőpor
3 tojás
2 evőkanál darált dió
kb 30 ml (majdnem egy üveg Dr Oetker) fekete ételfesték
az összeállításhoz:
néhány evőkanál sárgabarack lekvár (házi a legjobb, és nem darabos!)
kevés rum (ha gyerekek nem fogyasztják!)
a csokoládé ganache-hoz:
125 gramm jó minőségű étcsoki
50 ml víz
15 gramm cukor
25 ml creme fraiche vagy tejföl
80 ml tejszín
20 gramm puha vaj
a pókos díszítéshez:
3 evőkanál porcukor
pici tej (lehet rizs vagy mandulatej, ami kevésbé romlékony)
pár csepp narancs ételfesték
3 evőkanál porcukor
pici tej (lehet rizs vagy mandulatej, ami kevésbé romlékony)
pár csepp narancs ételfesték
Először a tésztákat készítem el, egyszerre egyet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A puha vajat a cukorral habosra keverem, egészen fehéredésig, majd egyesével hozzáadom a tojásokat (ne legyenek hidegek). A lisztet a sütőporral, mandulával, narancshéjjal elkeverem. A vajas masszához adom az ételfestéket, majd lassan, evőkanalanként hozzákeverem a lisztes keveréket. Előveszek egy kb 20 X 25 cm-es, hosszúkás sütőformát, esetleg jénai tálat, az alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát kivajazom, majd kilisztezem. Beleöntöm a masszát, a sarkokban is jól eligazítom. Kb 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ha kész, a tű nem fog teljesen tisztán kijönni, mert nagyon vajas a tészta, de akkor jó, ha már csak vaj van rajta, nyers tészta nincs.
Ha megsült kihűtöm, deszkára borítom (előtte kristálycukorral megszórom a deszkát, hogy ne ragadjon oda) és a sütőpapírt óvatosan lefejtem róla. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben elkészítem a csokis masszát is, az előzőhöz hasonló módon, majd ugyanabban a tepsiben azt is megsütöm.
Ha mindkét lap kihűlt, akkor szemrevételezem. A széleket levágom, ne legyenek kerek sarkok, száraz végek. És most két lehetőség van:
1: vagy hosszában félbevágom az egyik színű tésztámat és ebben az esetben két egyforma, teljesen megegyező rúd sütim lesz
2: nem félbe, hanem hosszában kb a 2/3-ad részét vágom le, az egyharmadát pedig félreteszem. Ez a maradék, a süteményhez használt rúd pedig ebben az esetben kicsit szélesebb lesz, pont mint a képen.
(néhány képet itt találtok az elkészítésről)
Ha megvan az egyik színből a hasáb, ráteszem a másik színű tésztára, és pontosan mellette, éles késsel megegyező méretűt vágok abból is. Ezek után még mindig hosszában, úgy hogy egymáson van a narancs és fekete hasábom, félbevágom őket. Akinek jó a szemmértéke szerencsés, ha nem elég jó, használjatok centit, vagy zsineget. Na, ha eddig megvagyunk, akkor pont 4 rudam van, 2 narancs és 2 fekete. ( Ha előzőleg az 1-est választottam, akkor a másik fél tésztákkal is hasonlóan járok el, és máris 8 rudam lesz, ha a 2-est, akkor minden leeső szél maradék, nemes célkora felhasználható)
A rudakat úgy használom, hogy ami a tepsiben süléskor alj volt, az most is az marad, ami a teteje volt, az most is felül lesz. Egymás mellé teszek egy narancs és egy fekete rudat, a találkozásnál baracklekvárral megkenem, kissé összenyomkodom, hogy összeragadjanak. Megkenem lekvárral mindkét rúd tetejét. A második emelet úgy készül, hogy a narancs rúdra fekete jön, a feketére narancs. A találkozást itt is lekvárral rögzítem. Ha kész a kockás rúd, hűtőben hagyom pihenni.
Közben elkészítem a csokiganachet.
Először felaprózom az étcsokoládét, majd 25 g-ot felteszek a vízzel, cukorral és a tejföllel alacsony hőfokon főni addig, amíg krémes lesz, és bevonja a fakanál hátulját. Ekkor félreteszem. Felfőzöm a tejszínt, majd hozzáadok egy keveset a maradék csokoládéból és óvatosan keverem addig, míg elolvad. Ekkor adom hozzá a maradék csokoládét kis adagokban, elkeverem, majd állni hagyom míg eléri a 60°C-ot. Ekkor hozzáadom a kockára vágott vajat, majd hozzáöntöm a csokoládészószt és simára keverem. Még melegen a tortára kenem.
Ha a bevonó kissé megdermedt, a cukrot a festékkel és pici tejjel elkeverem. Vagy habzsákból vagy csak kanállal köröket formázok belőle a torta tetején, majd fogpiszkálóval pókhálóvá húzom őket.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A puha vajat a cukorral habosra keverem, egészen fehéredésig, majd egyesével hozzáadom a tojásokat (ne legyenek hidegek). A lisztet a sütőporral, mandulával, narancshéjjal elkeverem. A vajas masszához adom az ételfestéket, majd lassan, evőkanalanként hozzákeverem a lisztes keveréket. Előveszek egy kb 20 X 25 cm-es, hosszúkás sütőformát, esetleg jénai tálat, az alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát kivajazom, majd kilisztezem. Beleöntöm a masszát, a sarkokban is jól eligazítom. Kb 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Ha kész, a tű nem fog teljesen tisztán kijönni, mert nagyon vajas a tészta, de akkor jó, ha már csak vaj van rajta, nyers tészta nincs.
Ha megsült kihűtöm, deszkára borítom (előtte kristálycukorral megszórom a deszkát, hogy ne ragadjon oda) és a sütőpapírt óvatosan lefejtem róla. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben elkészítem a csokis masszát is, az előzőhöz hasonló módon, majd ugyanabban a tepsiben azt is megsütöm.
Ha mindkét lap kihűlt, akkor szemrevételezem. A széleket levágom, ne legyenek kerek sarkok, száraz végek. És most két lehetőség van:
1: vagy hosszában félbevágom az egyik színű tésztámat és ebben az esetben két egyforma, teljesen megegyező rúd sütim lesz
2: nem félbe, hanem hosszában kb a 2/3-ad részét vágom le, az egyharmadát pedig félreteszem. Ez a maradék, a süteményhez használt rúd pedig ebben az esetben kicsit szélesebb lesz, pont mint a képen.
(néhány képet itt találtok az elkészítésről)
Ha megvan az egyik színből a hasáb, ráteszem a másik színű tésztára, és pontosan mellette, éles késsel megegyező méretűt vágok abból is. Ezek után még mindig hosszában, úgy hogy egymáson van a narancs és fekete hasábom, félbevágom őket. Akinek jó a szemmértéke szerencsés, ha nem elég jó, használjatok centit, vagy zsineget. Na, ha eddig megvagyunk, akkor pont 4 rudam van, 2 narancs és 2 fekete. ( Ha előzőleg az 1-est választottam, akkor a másik fél tésztákkal is hasonlóan járok el, és máris 8 rudam lesz, ha a 2-est, akkor minden leeső szél maradék, nemes célkora felhasználható)
A rudakat úgy használom, hogy ami a tepsiben süléskor alj volt, az most is az marad, ami a teteje volt, az most is felül lesz. Egymás mellé teszek egy narancs és egy fekete rudat, a találkozásnál baracklekvárral megkenem, kissé összenyomkodom, hogy összeragadjanak. Megkenem lekvárral mindkét rúd tetejét. A második emelet úgy készül, hogy a narancs rúdra fekete jön, a feketére narancs. A találkozást itt is lekvárral rögzítem. Ha kész a kockás rúd, hűtőben hagyom pihenni.
Közben elkészítem a csokiganachet.
Először felaprózom az étcsokoládét, majd 25 g-ot felteszek a vízzel, cukorral és a tejföllel alacsony hőfokon főni addig, amíg krémes lesz, és bevonja a fakanál hátulját. Ekkor félreteszem. Felfőzöm a tejszínt, majd hozzáadok egy keveset a maradék csokoládéból és óvatosan keverem addig, míg elolvad. Ekkor adom hozzá a maradék csokoládét kis adagokban, elkeverem, majd állni hagyom míg eléri a 60°C-ot. Ekkor hozzáadom a kockára vágott vajat, majd hozzáöntöm a csokoládészószt és simára keverem. Még melegen a tortára kenem.
Ha a bevonó kissé megdermedt, a cukrot a festékkel és pici tejjel elkeverem. Vagy habzsákból vagy csak kanállal köröket formázok belőle a torta tetején, majd fogpiszkálóval pókhálóvá húzom őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése