2012. október 28., vasárnap

HALLOWEEN-I SÜTINYALÓKA VAGY CAKE-POP?

És megérkezett az előző bejegyzés foytatása....
Van maradék piskótánk ha minden igaz. Ráadásul 2 színben! Vegyesen is használhatjuk, de külön-külön is.

A sütinyalóka eredeti ötlete az ír szakácsnőtől, Rachel Allentől származik, de egy kicsit átgyúrtam a receptjét. A mennyiségeket nagyon soknak találtam, így redukáltam picit, valamint az összegyúráshoz nagyon finom baracklekvárt is használtam íme:



Hozzávalók 12 db nyalókához:

a gombócokhoz:
kb 20-25 dkg maradék piskóta
10 dkg étcsoki, tejcsoki vagy fehércsoki apró darabokra vágva
1 evőkanál sárgabarcklekvár

a bevonáshoz:
10 dkg fehércsoki (fehércsokihoz néhány csepp ételfestéket is tehetünk)
10 dkg étcsoki vagy tejcsoki
1 doboz= 78 gr apró szemű dekorcukorka

valamint 12 db hurkapálcika vagy plasztik pálca




Elöljáróban néhány pontban a sütinyalóka készítés aranyszabálya:

  1. a gombócmassza ne legyen túl folyós, mert nem fog összeállni
  2. a 30 perces hűtőben való hűtés és pihentetés nem kihagyható, különben a bevonásnál leesik a pálcikáról a nyalóka
  3. a bevonás megfelelő hőmérsékletű csokival történjen, elegáns szóval temperálttal


A piskótát késsel pici kockákra vágom vagy kézzel nagyobb darabokra tépkedem, egy tálba öntöm. A csokit gőz felett megolvasztom, és a piskótához keverem, majd a lekvárt is. Először kanállal összekeverem őket, majd kézzel átgyúrom. Először száraznak tűnhet az egész, de amikor kézzel összeállítom és jól átforgatom, a piskóta beszívja a lekvárt is és a csokit is, és könnyen formázhatóvá válik. Ha mégsem, nagyon pici adagokban még lekvárral puhíthatjuk. 
Ezután a masszából gombócokat formálok és mindegyik közepébe pálcikát szúrok. Vigyázok, hogy a pálcika ne szúrja át teljesen a gombóc fejét, különben le fog esni gyorsan fogyasztás közben, így kb feléig nyomom bele a pálcikát. Ezután sütőpapírt teszek egy tálcára és a papírra teszem elfeketetve a 12 db gombócot. Hűtőben legalább 30 percig hagyom dermedni. 

A bevonáshoz a fehér csokit gőz felett felolvasztom, majd lehúzom a melegről. ( ha a fehércsokit meg szeretném színezni, most adom hozzá a pár csepp ételfestéket. Ebben az estben színes cukorkával sem muszáj a továbbiakban beforgatnom) A hideg nyalókákat ( 6 db-ot) beleforgatom egyesével, és gyorsan dolgozok mert a csoki megdermed. Kanállal is segítek mindenhol bevonni, majd a felesleget lecsorgatom róla és kicsit hagyom szilárdulni. A színes cukorkákat egy kis tálba borítom és a fehér csokis nyalókát beleforgatom. Ezután egy üvegbe teszem őket vagy hungarocel-be szurkálom és hideg helyre teszem megdermedni. Hűtőben nem jó, elég egy hidegebb ablak, vagy kamra, stb. 
A maradék 6 db nyalóka bevonásához gőz felett felolvasztom a tejcsokit vagy étcsokit is. Az előzőhöz hasonló módon beforgatom a nyalókákat majd cukorkába mártom. 
Őket is egy üvegbe állítom. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése