2014. december 19., péntek

RÉTEGES POHÁRDESSZERT MÉZESKALÁCCSAL, VAGYIS A BRIT TRIFLE



Karácsony előtt ez az utolsó blogbejegyzésem. Szerencsére hamarosan otthon leszünk, így sokkal kevesebb időm lesz főzni. Az ünnepi vacsorát pedig idén is mint mindig, Anyukám készíti.
Angliában a karácsonyi ebéd desszertje -sok egyéb más mellett- a trifle. Ez nem más, mint egy réteges pohárdesszert, amiben van zseléréteg, habcsók összetörve, vaníla puding és tejszínhab. A tetejét pedig friss gyümölcsök díszítik.

Ezzel kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog Karácsonyt! Kívánom, hogy az ünnep békében és szeretetben teljen mindenkinek, pontosan úgy, ahogy azt szeretné!





Hozzávalók:
6 személyre

1 zacskó piros színű zselé por
16 dkg mézeskalács

a vaníliás krémhez:
4 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
1 dl tejszín
3,5 dl tej
1 vaníliarúd
csapott evőkanál kukorica keményítő (vagy kukoricaliszt)

3 dl tejszín
2-4 evőkanál cukor

fél gránátalma, eper, málna, khaki szilva vagy más friss gyümölcs





  1. Először készítsük el a zselét a zacskón leírtak alapján. Kb 3 dl-re lesz szükségünk. Osszuk szét 6 üvegpohárban majd tegyük hideg helyre kb 1 óra hosszára és hagyjuk megdermedni.
  2. Közben készítsük el a vaníliakrémet: a tojások sárgáját, cukrot, vaníliarudat, keményítőt tegyük egy kisebb lábasba. Öntsük hozzá a tejet és a tejszínt úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Alacsony lángon állandóan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, folpackkal fedjük le (így nem fog bebőrösödni) és hagyjuk tökéletesen kihűlni. 
  3. A mézeskalácsot tegyük mozsárba vagy vastagabb nejlonzacskóba, kössük be a száját, majd törjük össze. 
  4. Ha a zselé megdermedt szórjuk rá egynletesen hatfelé osztva a mézeskalács morzsát. 
  5. Erre kanaluzzuk rá a vaníliakrémet majd hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni.
  6. Tálalás előtt a tejszínt a cukorral verjük kemény habbá. Halmozzuk a vaníliakrém tetejére majd díszítsük friss gyümölcsökkel. Fogyasszuk azonnal. 





2 megjegyzés: