2012. december 15., szombat

BACONBA TEKERT GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAROLÁD ÁFONYAMÁRTÁSSAL


Két dolog az, amiért igazán lelkesedni tudok egy ünnepi ételnél: ha valamennyire előre elkészíthető, így nem kell decmber 24.-én reggeltől gyertyagyújtásig a konyhában lennem, illetve ha nem kell a szomszédokat is áthívnom, hogy biztosan elfogyjon a csak frissen finom vacsora.

Ez a recept elsősorban azoknak szól, akik vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy Karácsonykor megsüssenek egy egész pulykát, vagy egyszerűen meg sem tudnának enni egy egész nagy madarat. (három: nem elég nagy a sütőjük :-) 


Szóval a recept egyszerű, mégis ünnepi. Kis odafigyeléssel nagy dolog születhet belőle.


Ne sajnáljuk az időt a baconháló elkészítésére, mert ettől lesz mutatós, illetve ne spóroljunk a vörösáfony-szósz elkészítésével sem, mert az egyszerűen kötelező mellé! 

Köretnek választhatunk krumplipürét, sült krumplit vagy párolt rizst.

Megjegyzések:


a leírt mennyiség kb 4 közepes étvágyú embernek elég. Ha nem adunk előtte előételt, vagy valaki a normálnál többet eszik, érdemes megnövelni a menniséget úgy, hogy a baconból nem 6 X 6-os hálót készít, henem 8 X 8 sorosat, vagy nagyobbat. 








Hozzávalók kb 4 személyre:

12 db bacon (hosszú, vékony szeletek)
kb 40-45 dkg pulykamell

töltelék:

1 zsemle
1 salotta vagy pici fej vöröshagyma
20 dkg főtt, hámozott natúr gesztenye
10 dkg húsos kolozsvári szalonna (nem főtt!)
1 tojás
1 evőkanál olívaolaj
nagy csokor petrezselyem
pár levélke friss kakukkfű
bors

az áfonyaszószhoz:

20 dkg friss vörösáfonya
fél citrom reszelt héja
0,5 dl portói bor
2 evőkanál cukor
1 db csillagánizs
1 kis rúd fahéj
2 dl víz









A pulykamellet alaposan megmosom és lehártyázom. Az inakat, ha van benne kivágom, ereket szintén. Ezután éles késsel lapmánt vékony szeleteket vágok.
Előveszek egy nagy alufóliát (ha nem lenne elég nagy, két nagy darabot kereszt alakban fektessünk le) és ráteszem a bacont úgy, hogy 6 sort vízszintesen lehelyezek átfedés nélkül. Ezután függőlegesen ráteszek egy bacon oszlopot de úgy, hogy minden másodikat átfűzök a vízszintesen, pont mintha szőttes lenne. Függőlegesen is 6 sort ilyenképpen befűzök. Ekkor kapok egy szép négyzet alakú szalonna-szövést :-)
És most veszem a vékony szelet húsokat és ráhelyezem a nagyobb darabokat először. A leeső kisebb darabokkal a hiányokat pótolom, hogy az egész kitöltődjön. Ha kész, fogok egy másik darab alufóliát vagy folpackot és ráterítem, majd előveszek egy sodrófát és néhányszor átgördítem rajta. Így nem kell klopfolni a húst, de mindenhol egyenletesen elsimul az egésznek a felülete. Közben azért vigyázok, nehogy a szőttes elcsússzon, de ennek kicsi az esélye. Ha kész, kevés őrölt borssal megszórom. ( Ha a pulykaszeletek nagyon vastagok lennének, előtte a vastag részeket érdemes kicsit megklopfolni, hogy könnyebb legyen majd feltekerni.)


És most nekiállok a tölteléknek: a hagymát az olajon megdinsztelem, hozzáadom a kockázott szalonnát, együtt átpirítom. Ekkor jön az apróra vágott petrezselyem, néhány levél kakukkfű, a durvára vágott gesztenye, só, bors. A zsemlét közben hideg vízbe vagy tejbe áztatom 1-2 percre, és alaposan kinyomkodom. Hozzáadom a gesztenyés keverékhez, és villával jól szétnyomkodom, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Beleütöm a tojást, elkeverem.


Rákanalazom a pulykára és egyenletesen szétterítem. Ekkor fogom az alufólia szélét, és a segítségével magam felől az ellenkező irányba óvatosan feltekerem. Vigyázok, hogy az alufólia része ne maradjon benne a terecsben, mert azt nem jó megenni. Óvatosan felterem a roládot, majd mint egy szaloncukrot, a végeit az alufóliának megcsavarom. Érdemes a roládot nagyon szorosan csavarni, mert így a tölteléknek nem lesz esélye kifolyni. Egy jénai tálba vagy tepsibe helyezem és egy éjszakára beteszem a hűtőbe pihenni.


Másnap, az ünnepi vacsora előtt kb 3 órával kiveszem és 190 fokos sütőben, alufóliával együtt kb 1,5-2 óra alatt megsütöm. ( A roládot úgy teszem a sütőbe, hogy a feltekert vége az aljára essen, így még kevésbé tud szétnyílni.) Ha nagyobb adagot készítek a két óra sütés biztosan szükséges, kisebbnél másfél is elég. Ennyi idő után kiveszem, kicsomagolom az alufóliából és magasabbra veszem a sütőt (kb 200 fok.) Visszateszem a sültet és megpirítom a szalonnát kb 10 perc alatt. Ha kell egyszer át is fordítom, hogy mindenhol szép piros legyen. Ekkor kiveszem és tálalásig melegen tartom. Szeletelés előtt legalább 5 percig pihentetem.


Sütés közben elkészítem a szószt is: a friss áfonyát megmosom, ha kell leszárazom, majd egy kisebb lábasba teszem a vízzel, cukorral, citromhéjjal, fűszerekkel, borral együtt. Kb 10 perc alatt közepes lángon sűrűre főzöm. Tálalásig melegen tartom, de lőtte a fűszereket eltávolítom.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és isteni finom lehet. Valami hasonlót tervezek én is készíteni:) Tavaly előtt egy egész pulykát sütöttem, talán 5 napig ettük különböző formában, na azt soha többé:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós és finom is lehet. Ez is mentve és Karácsonykor biztos, hogy ez is lesz az asztalon.

    VálaszTörlés
  3. Én már kétszer megsütöttem, nagyon finom, szuper a recept, és egyszerű az elkészítése!!!
    Praktikus tanács: ha a zsömlét már kis csipetekben áztatjuk, nem kell szétnyomkodni, csak elkeverni, és nem lesznek benne nagy darabok :-)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ízlett! Nálunk idén ismétlés lesz belőle :-) Köszönöm a praktikus tanácsot, valóban jó ötlet!!!!

    VálaszTörlés
  5. Szeretném megkérdezni,hogy a töltelék ráhelyezése előtt,sózzam,borsozzam a húst?

    VálaszTörlés
  6. Szia Évi! nagyon jó a kérdés, köszönöm! Én bevallom őszintén, nem sóztam a húst csak borsoztam. A bacon ugyanis elég sós volt, így nem kellett plusz só (maradjunk kicsit egészségesek is, ha lehet) a töltelék pedig szintén elég elég sós volt, nem túl sós! így nem kellett külön ízesítenem a husit. Frissen őrölt borsot használtam. Sok sikert :-)

    VálaszTörlés