2013. március 13., szerda

FISH PIE

Fish pie, amit szándékosan nem szeretnék lefordítani "halas pité"-nek. Merthogy mi magyarok a pite szó hallatán erősen tendálunk valami édes, kényeztető kalóriabomba felé, de ez a finomság bizony valami egészen más. 
Számtalanszor hallottam már otthon is és itt is: és hogy bírjátok az angol kaját? Szörnyű, ugye? Ilyenkor kissé elgondolkodom, majd azt mondom: az angol kaja nem is rossz! Csak meg kell ismerni. 
Például kifejezetten megszerettem az angol kolbászt, ami nem 100 % húsból áll paprikával fűszerezve, hanem 60 % hús-40 % zsemlemorzsa (breadcrumbs) zsályával ízesítve. Kissé hasonlít a mi fasírtunkoz. Kissé... Vagy ott van például a fishcake (halpogácsa), a fish and chips, a brit marhasteak, a bárányborda, és még sorolhatnám. Ezeket, ha nem menzán fogyasztja valaki először igenis lehet kedvelni. De hát vajon ki az, aki egy magyar menzán megkedvelné a krumplifőzeléket, a töltött káposztát, lecsót vagy pörköltöt, nem igaz? 
És aztán vannak persze olyanok is, amelyeket eddig nem ettem szívesen, és nem hiszem hogy ez megváltozna, de ezek száma nem számottevő. 

Fish pie: valójában nagyon egyszerűen elkészíthető egytálételről van szó. Akkor a legfinomabb, ha többféle halból készül, amelyek között van legalább egy füstölt hal, kagyló esetleg rák. Továbbá nagyon ügyeljünk arra, hogy a halfilék valóban szálkamentesek legyenek! A tetejére kerülő krumplipürét rá is kanalazhatjuk, de akár habzsákból is formázhatjuk. Melegen fogyasztjuk. 



Hozzávalók egy kb 2,5 literes sütőtálhoz:

a fehérmártáshoz:

8 dkg vaj
2 epúpos evőkanál liszt
7 dl tej
frissen reszelt szerecsendió
fél póréhagyma
só 
kevés olaj

a halkeverékhez:

20 dkg lazac (bőr nélkül)
20 dkg füstölt tőkehal
20 dkg szívkagyló (cockles, de ennek hiányában a garnéla, vagy a koktélrák éppen ugyanolyan jó)

a krumplipüréhez:

80 dkg krumpli (hámozatlanul mérve)
tej

szerecsendió 
1 evőkanálnyi vaj
5 dkg frissen reszelt parmezán




  1. A fehérmártáshoz a vajat egy kisebb lábasba teszem, megolvasztom. Hozzáadom a lisztet, pár percig pirítom, de közben ne kapjon színt. 
  2. A tejet meglangyosítom majd habverővel folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes alaphoz. Alacsony lángon forrástól számítva 5-8 perc alatt sűrűre főzöm. Sózom, szerencsendióval ízesítem, majd félreteszem. 
  3. Egy kisebb serpenyőben egy evőkanál olajat hevítek. A póréhagymát alaposan megmsom ne maradjon benne földszemcse, majd finomra aprítom. Az olajon megdinsztelem, ne barnuljon meg, majd a fehér mártáshoz adom, összekeverem. 
  4. A krumplit meghámozom, kisebb kockákra vágom, megmosom. Tiszta vízben felteszem főzni, megsózom, majd ha már puha hagyományos krumplipürét készítek belőle. Érdemes kevés tejjel apránként lazítani a pürét, nehogy túlságosan híg és formázhatatlan legyen. (A tej mennyiségét azért nem tüntettem fel, mert krumplifüggő melyik fajta mennyit vesz fel.) Szerecsendióval, reszelt parmezánnal ízesítem. 
  5. A halat megmosom, megtisztítom, bőrét eltávolítom. Az ujjaimmal többször is végigsimítom, az esetleges szálkákat csipesszel kiveszem. A lazacot, és a tőkehalat kb 1,5-2 cm-es kockákra felvágom, a kagylót folyó víz alatt megmosom majd leszárítom. Mindezeket a fehér mártáshoz keverem. ( ha valaki kedveli, nyugodtan adhat még hozzá apróra vágott petrezselymet, vagy kaprot, snidlinget. Vannak, akik kockázott főtt tojással is gazdagítják. ) A sütőt 180 fokra előmelegítem.
  6. A halas mártást egyenletesen szétterítem egy sütőtál alján, figyelve arra, hogy maradjon hely a krumplipürének. (Kivajazni nem szükséges!) A krumplipürét habzsákba töltöm és nagy csillagcsővel formázva befedem a massza tetejét. Ha kanállal formázom a pürét, megpróbálok gombócokat tenni két kisebb kanál segítségével. Ha csak egyenletesen terítem szét, a tetejére villával mintát rajzolok. Nem szabad csordultig tölteni a tálat, mert sülés közben megemelkedik és kifolyik! 
  7. A sütőben 15-20 perc alatt megsütöm, ha a teteje nem pirult meg eléggé felső sütésre kapcsolom a sütőt és további 5 perc alatt aranybarnára sütöm. Citrommal tálalom.
Megjegyzések:


  1. Süthetjük egy nagyobb sütőtálban, vagy több kisebben. Ha ez utóbbit választjuk, a krumplipüré mennyisége lehetséges, hogy kevés lesz a teljes befedésre, így többet kell készíteni. 
  2. Ha valaki jobban szereti a krumplipürét tartalmasabban, tehet bele dinsztelt póréhagymát, vöröshagymát. Ekkor azonban habzsákból nem formázható. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése