2011. április 15., péntek

SÜTŐBEN SÜLT LIBAMÁJ

 A kisfiam tegnap volt féléves! Ezt meg kell ünnepelni! Libamájat sütöttem, persze nem csak a fél éves szülinap, sokkal inkább a Húsvét közelsége miatt. A libamáj azt hiszem inkább karácsonyi finomság, de ma már annyira lehetetlen kiigazodni a Húsvéti ételek között: ha csak arra gondolok, hogy a hentesnél ilyenkor (is)a bárány csodaszámba megy, nyulat lehet látni, de inkább a sertés és szárnyas húsok állnak a pultban rogyásig. Szóval, aki szeretné elkészítheti most, aki nem, az elkészítheti télen. Egy biztos, a sütőben sülés egy végtelenül puha, krémes, és persze rendkívűl laktató máj elkészítését garantálja. Mivel a legkisebb libamáj is jóval  fél kiló fölött van, ezért hívjunk sok vendéget, hogy biztosan elfogyjon, mert hidegen is jó, de frissen a legjobb!

Hozzávalók:

kb: 80 dkg libamáj
1,5 kg libaháj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma  


a tálaláshoz: retek, újhagyma, paradicsom, lilahagyma


A májat egy éjszakára tejbe áztatjuk. Másnap a hájat megtisztítjuk( mosás, toktalanítás, stb.), majd veszünk egy tűzálló, fedéllel rendelkező tálat, és az aljára összevágjuk kb 2×2 cm-es darabokra a libahájat. Ebből lesz a töpörtyű. A háj felét leterítjük a tál aljára, majd ráhelyezzük a májat. Beletesszük a megpucolt, negyedekbe vágott vöröshagymát, és a gerezdekre szedett, de héjas fokhagymát. Befedjük a maradék hájjal. 180 fokos légkeveréses, előmelegített sütőben pontosan 90 percig sütjük, lefedve. Ha megvan, a zsírból kivesszük a májat, a zsírt pedig fedő nélkül visszatéve, még további fél órát sütjük. A kivételnél vigyázzunk a forró zsírral, mert éget!  Közben a májat legalább 15 percet vágódeszkán pihentetjük. A tálalása semmiképpen sem melegen, vagy forrón, hanem szobahőmérsékleten történjen, meleg pirítóssal.
A zsírból ha kicsit meghűlt, kivesszük a töpörtyűt, a zsírt pedig üvegbe szűrjük. A fokhagymát kinyomjuk a héjából, a benne lévő hagymákat tálalhatjuk a máj, vagy a töpörtyű mellé.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése