2013. szeptember 22., vasárnap

KÖRTÉS-CSOKIS "KENYÉRPUDING"


A kenyérpuding csak nevében hasonlít a nálunk ismert pudinghoz, valójában semmi egyéb hasonlóságot nem mutat. A britek szeretnek mindennek puding nevet adni (Yorkshire puding, Christmas puding, stb) de valójában ez csak a legjobb módja annak, hogyan lehet a két-három napos kenyeret vagy kalácsot egy desszert formájában felhasználni. A körte-csoki páros mindig nyerő, de ha éppen almából szeretnénk, válasszunk hozzá karamell öntetet. Az is nyerő lesz!

A recept igazi őszi, gyors finomság, amelynek angol változatát megtaláljátok ezúttal az  EastokEurope honlapján.



Hozzávalók egy kb 1,5 literes sütésálló edényhez:

4 személyre

8 szelet toast kenyér vagy kalács
2 tojás
400 ml tej
3 evőkanál folyékony méz (ha kenyérből készül kalás helyett valószínűleg több szükséges)
1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vanília paszta
100 gr mazsola
100 ml foróó víz
1 evőkanál narancs likőr (Cointreau)
2 körte
kevés sótlan vaj vagy kókuszolaj a szeletek kenéséhez

a csokiszószhoz:

2 evőkanál cukrozatlan kakaó por
1 evőkanál lágy barna cukor (vagy ízlés szerint)
1 teáskanál sótlan vaj
150 ml tej
esetleg egy csipet tonka bab lereszelve



  1. A mazsolát egy tálba teszem, leöntöm a forró vízzel, hozzáadom a likőrt és kb 10 percre félreteszem. 
  2.  Közben a körtéket megmosom, negyedekbe vágom, magjukat eltávolítom. Vékonyra feszeletelem.
  3.  A sütőt előmelegítem 190 fokra. A sütőtálat kivajazom. 
  4.  A kenyér széleit levágom, ha kalácsot használok annak nem szükséges. Veszek két szeletet, egyiket megvajazom, ráfektetek néhány körteszeletet, majd befedem a másik szelet kenyérrel. Átlósan felvágom, így 4 háromszöget kapok. A háromszögeket a sütőtál alján szépen elrendezem. 
  5.  A maradék szeletekkel hasonlóan járok el. 
  6.  A mazsolákat leszűröm majd a szemeket egyenletesen a kenyér tetejére szórom. 
  7. A tejet tálba öntöm. Hozzáadom a tojást, vaníliát és a mézet. Habverővel simára keverem. 
  8. Ráöntöm a kenyérre és kb 5-10 percig hagyom állni, hogy a kenyér a folyadékot beszívja. Közben 1-1,5 liter vizet vízforralóban forralok. A sütőedényt egy mély tepsibe helyezem, köré öntök annyi forró vizet, hogy az edény falának feléig érjen. 
  9. Kb. 15-20 percig sütöm, vagy amíg piros ropogós lesz a teteje. 
  10. Elkészítem a csokiöntetet: az összes hozzávalót egy kis lábasba teszem majd alacsony hőmérsékleten összemelegítem. Habverővel simára keverem, a pudinggal melegen tálalom.



1 megjegyzés: