2013. október 11., péntek

VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTŐ: CSOKIS-SÜTŐTÖKÖS MÁRVÁNYOS KUGLÓF




"Nincsen a gyermeknek olyan erős vára,
mint mikor az anyja őt karjaiba zárja.
Nincsen őrzőbb angyal az édesanyánál,
éberebb csillag sincs szeme sugaránál.
Nincs is annyi áldás amennyi sok lenne,
amennyit az anya meg ne érdemelne."



A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…


A virtuális babaköszöntő során idén februárban 4 kismamának kedveskedtünk. Most őszzel újabb három nagyszerű, kreatív gasztrobloggert és gyermekeiket köszönthetjük. Erikának, a Dublin felett az Ég (http://dublinfelettazeg.blogspot.co.uk/szerzőjének pár hete született meg második kislánya. Katuci,  a Katucikonyha blog ( http://katucikonyha.blogspot.co.uk/) szerzője pár hónapos csöppsége mellett fáradhatatlanul ajándékoz meg minket   fantasztikus édességeivel. És Zita, a  Zizi Kalandjai blog írója (http://www.zizikalandjai.com/) , a húsmentes valamint a vegán étkezés elkötelezett híve és konyhai nagymestere. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel lepik meg az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.



Résztvevő bloggerek:

Ami Citromos joghurtos tészta padlizsánnal Frau Paprika Édesburgonya-fehérrépa leves szezámos golyókkal Kriszta Citromos-bazsalikomos cukkinifőzelék
és jómagam. 


De nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És hogy mivel? A blogokon megtaláljátok….

Én ezúttal egy olyan édességet választottam, aminek egyik alkotóeleme az most éppen elárasztja  a piacokat, vagyis a sütőtök. A sütőtök ráadásul a kisbabáknak is az egyik első szilárd tápláléka, amely 6 hónapos kortól adható, így a megsült sütőtök pépesítve lehet a baba étele, míg a maradékból elkészülhet ez a kuglóf. A csokis részhez a csokoládét pedig ezúttal nem vörösborban, hanem tejben oldottam fel. De az előbbit meleg szívvel ajánlom kipróbálásra!!!



Hozzávalók egy kuglóf formához:

a sütőtökös tésztához:

100 gr puha vaj
150 gr sütőtök püré
150 gr cukor
2 tojás
150 gr liszt
1 tk sütőpor
1 púpos teáskanál őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
2 csepp vanília paszta

a csokis tésztához:

100 gr puha vaj
50 ml portói (jelen esetben inkább tejszín)
75 gr darabolt étcsokoládé
150 gr lágy barna cukor
100 gr liszt
2 tojás
1 tk sütőpor

a csokimázhoz:
8 dkg étcsokoládé
2 ek tejszín
1 ek porcukor




  1. A sütőtökös tésztát állítom össze először. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, vaníliát, sütőtök pürét. A lisztet a fűszerekkel, sütőporral egy tálban elkeverem. Hozzáadom a lisztes elegyet a vajas masszához és óvatosan simára keverem. Vigyázat, könnyen túlkeverhető és a tészta lapos lesz.
  2. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kuglóf formát kivajazom, kilisztezem.
  3. A csokis tésztához a csokoládét a vörösborral összemelegítem. 
  4. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és a lehűlt, megolvadt csokoládét. A lisztet a sütőporral egy másik tálban összevegyítem, majd lazán a csokis masszához keverem.
  5. A tésztát kanalanként teszem a kuglóf formába. Felváltva egy kanál sárga tésztát egy kanál csokis követ. Ha a forma alja megtelt, jöhet a második emelet ellentétes színekkel. Ha elfogyott a tészta a kanalat a tészta közepén végighúzom, ettől lesz márványos.
  6. A forró sütőben 35-45 perc alatt, illetve tűpróbáig sütöm.
  7. A formában hagyom kihűlni, közben elkészítem a a csokimázt.
  8. Egy üvegtálban a csokimáz hozzávalóit mikróban, alacsony fokozaton összemelegítem. Közben többször ellenőrzöm és megkeverem, így nem fog megégni.
  9. A mázt a kihűlt kuglófra kenem és langyosan tálalom. 








5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm itt is ezt a nemes gesztust :-) Ez a sütőtökös finomság pedig most nagyon jól esne. Mostanában nem nagyon jut időm sütni, de sütőtök mindig van itthon, csak bedobom a sütőbe és kikanalzom, szóval nálam nyerő minden formában!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedves ötlet:) Gyönyörű ez a kuglóf, már sütöttem én is sütőtököset, nekünk nagyon ízlett, biztos nagyon örülne egy ilyennek minden kismama:)

    VálaszTörlés
  3. Jó egészséget a mamáknak és a babáknak! Csodálatos a kuglóf! A színei pompásak, a narancs aranyló színe a barnával.. Pazar sütemény!

    VálaszTörlés
  4. Erika, hajrá! Remélem hamarosan picit több időd lesz és elkészíted :-) Nagyon örülök, hogy a sütőtök nem csak nekem ízlik, hanem Nektek is. De azért, hogy őszinte legyek a vörösbor is sokat dob rajta ;-) már ha valaki éppen nem szoptat :-)

    VálaszTörlés
  5. Te jó ég, most látom, hogy meg sem köszöntem!!! Ne haragudj!!! Isteni lehet, azóta beszereztem egy kuglófformát. :)))

    VálaszTörlés