Hozzávalók 4 személyre:
1 db kb 50 dkg hízott kacsamáj
2-3 db cékla
1 evőkanál fehérborecet vagy fehér balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
a tálaláshoz pirított kenyér vagy bagett
Először a céklákat héjastól megfőzöm. Az elfövő vizet folyamatosan pótolom.( Vigyázat, a főzőedényt könnyen elszínezi, így olyat válasszunk, amit utána nem sajnálunk Domestossal sikálni! ) Ha már belemegy a villa (ez azért bő egy óráig is eltarthat) leveszem a tűzről, kihűtöm. Megpucolom és apró, csinos kockákra vágom. Beleteszem egy edénybe és elkeverem az ecettel, olajjal, ízlés szerint sóval. Megkóstolom. Ha nem elég savanykás, még adok hozzá ecetet. Abban tér el a hagyományos céklasalátától, hogy nem teszünk a levébe cukrot, és nem hosszú salátalével készül, hanem finom selymes páclével. Ha finom az íze egy éjszakára mehet a hűtőbe.
A májat tiszta, száraz serpenyőben sütöm. Közepes lángon jól átmelegítem a serpenyőt, de ne legyen túl forró, és a májból kb. 1 cm vastag szeleteket vágok. Szépen beleteszem a serpenyőbe a szeleteket, ne legyen zsúfolt, és oldalanként 2 percig sütöm. 2 perc után átfordítom őket. Melegen tálalom, friss salátával, és a céklával.
Tetszik amiket főzöl és szépek a képek is. Az a vicc, ha én csinálok céklát -persze köretnek- nálam is hamarabb akar elfogyni, mint maga a főétel.
VálaszTörlésSzia Teakert!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves soraidat. A cékla szerencsére amellett, hogy nagy liebling, egészséges is. De látom Te is szeretsz főzőcskézni! Minden jót Neked!
Emma