2011. július 11., hétfő

SPAGETTI FEKETEKAGYLÓVAL ÉS CUKKINIVEL


Nálunk általában nagy az egyetértés. Kaja tekintetében a legnagyobb! Most először azonban eltérőek voltak a nézeteink. Én imádom a tenger gyümölcseit tésztával, a kedves Férjem tiltakozik ellene. Pedig a kagylót mindenhogy másképp megeszi, de tésztával tálalva, az kiveri nála a biztosítékot!
Így esett, hogy ezt a finomságot szinte magamnak készítettem, így bármennyire is finom volt, kissé szomorúan fogyasztottam el. Remélem Önök nem járnak így vele, mindenesetre érdemes jó előre tisztázni mindenkivel, hogy eszik-e tengeri dolgokat, és ha igen, hogyan?!

Hozzávalók:

1 kg fekete kagyló
5 dkg vaj
500 gr spagetti
1 db közepes cukkini
3 db mogyoróhagyma vagy nagyobb méretű újhagyma
1,5 dl fehérbor
2-3 gerezd fokhagyma
2 ág majoranna
3 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
1 csokor petrezselyem
 olívaolaj


A kagylókat alaposan folyó víz alatt megtisztítom. Ha szükséges kefével ledörzsölöm a kis szakállakat. Ha nem pasztörizáltak akkor legyenek zárva. Ezután vajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, még maradjon fehér és reszelem hozzá a fokhagymát. Ezután  nyakon öntöm  a fehérborral,  beledobom a zöldfűszereket (rozmaring, kakukkfű) és beleteszem a kagylókat. Forrástól számítva 5-6 percig fedő alatt megfőzöm. Közben a cukkiniket vékony csíkokra vágom héjastól és alaposan besózom. Legalább 20 percet állni hagyom. Felteszek a tésztának főzővizet. Ha a cukkini eleget állt, veszek egy serpenyőt, beleöntök egy evőkanálnyi olívát és ha elég forró megpirítom rajta a cukkinit. 1-2 percig pirítom csak, hogy megmaradjon a színe és a tartása. Ezután egy korty fehérbort adok hozzá, megvárom míg elpárolog belőle az alkohol.Ezután leveszem a tűzről. Ha a kagylóm elkészült egyesével kinyitogatom őket, és a kagylóhúst félreteszem. A kagyló héjából elteszek 4 darabot a díszítéshez. A kagylók húsát a cukkinihez teszem, hozzáöntöm a levet, amiben a kagyló megfőtt és összefőzöm. Hozzáadom a kifőtt tésztát, apróra vágott petrezselymet, egyet rottyannak és tálalom. Ha szükséges megsózom.


1 megjegyzés: