2011. április 5., kedd

NARANCSOS-MAZSOLÁS CSOKOLÁDÉTORTA








A narancsos-mazsis csokitortát nagymamám mazsolás szeletre hallgató sütikéje ihlette, XXI. Századi kivitelben. Ehhez most újonnan szereztem be egy kisebb, 20 cm átmérőjű szilikon tortaformát. Aki nagyobbat szeretne ebből varázsolni, mondjuk 24 vagy 26 cm átmérőjűt, annak javasolom a 9 tojásból, 9 kanál porcukorból, 5 kanál lisztből, 2 kanál zsemlemorzsából és 2 kanál kakaóból, valamint egy csomag sütőporból való elkészítést az alábbiakban leírt módon. (Narancsolaj beszerzése lásd Csokimousse narancskrémmel receptben)

Hozzávalók:

A piskótához:
6 tojás
6 kanál porcukor
3 kanál finomliszt
1 kanál zsemlemorzsa
½ csomag sütőpor
1 kanál kakaó


a krémhez:

2 tojás sárgája
8 dkg barnacukor
500 gramm mascarpone
1 evőkanál narancsolaj
10 dkg mazsola
10 dkg min 70 % kakaótartalmú étcsokoládé


A piskótához két lapot sütünk. Ehhez a sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréssel. 3 tojás sárgáját 3 kanál porcukorral habosra keverünk. Közben a 3 kanál lisztet, a kanál zsemlemorzsát, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. Ennek a felét a habos tojássárgájához adjuk. Végül hozzáadjuk a 3 tojás habbá vert fehérjét. Ezt sütőpapírral bélelt sütőformában 15 perc alatt, vagy tűpróbáig megsütjük. A sütési idő vége felé elkezdjük felverni a maradék 3 tojás sárgáját a cukorral, majd hozzá a maradék lisztes, kakaós, zsemlemorzsás elegyet, végül a felvert fehérjét. Ezt is kisütjük.
A megsült lapokat liszttel, vagy darált dióval, mandulával meghintett deszkán hagyjuk kihűlni. Ez csak azért fontos, mert így a lapok nem ragadnak le, és kihűlés után egyszerűen le lehet őket választani.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral gőz felett sűrűre főzzük. Ha levesszük a gőzről, rátesszük egy másik tálban az étcsokit, ezt is megolvasztjuk. Azért jó gőz felett megolvasztani, mert így kisebb a valószínűsége, hogy megég. Ha langyosra hűlt a tojáskrém hozzákeverjük a mascarponet, a szintén langyosra hűlt csokit, és hozzáadjuk a narancsolajat. Lehet, hogy elsőre a krém nem lesz teljesen sima és lágy, de ha kitartóan keverjük kézi habverővel és nem égettük meg a csokit higgyék el a végeredmény bársonyos csokikrém lesz. Ezután a krém kb. egyharmadához hozzáadjuk a beáztatott mazsolát. Ezzel megkenjük az alsó tortalapot. Ráhelyezzük a másik lapot és megkenjük a maradék krémmel. A díszítésnek pedig csak az Önök kreativitása szabhat határt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése