2011. április 27., szerda

KÓKUSZOS LIME FAGYI


Szintén kívánságlistára került, ezért elkészítettem egy fagyit. Csokit, vaníliát mindenki tud, de ez a páros igazi ínyenceknek való. A kókusztejszín beszerzése lehet az egyetlen fejtörő: Campona Keleti csemege, vagy bármilyen egyéb keleti bolt, delicates. Konzervdobozban árulják, kb: 400 ft, és 4 dl-t tartalmaz.

A fagyikészítésről: akinek eddig sem volt, ne is vegyen, akinek van az bátran használja a fagyigépet. Tulajdonképpen csak annyiban jelent előnyt, hogy a lehűlt fagyimasszát folyamatos keverés mellett megdermeszti, tehát gyorsabb, mintha csak egyszerűen berakjuk a fagyasztóba, illetve a folyamatos keverés megakadályozza a jégkristályok kialakulását, így krémes fagyit kapunk. A profik szerint azonban csak egy professzionális fagyigép tud tökéletes fagyit csinálni, és ezt a véleményt én is osztom. Mivel profi fagyigépet ezért nem veszek, végül is mégse egy fagyizót szeretnék üzemeltetni, így maradok az egyszerű, hobbi fagyigépnél.  Egy szó mint száz, mindenki csinálhat bátran házi fagyit!

Hozzávalók:

1 doboz (4 dl) kókusztejszín
1 dl tej
4 tojás sárgája
4 evőkanál kristálycukor
2 lime leve és 1 db lime reszelt héja




A tejet, tejszínt egy kis lábasban 2 kanál cukorral felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. A tojások sárgáját közben 2 kanál cukorral habosra keverjük. Ha kész, hozzáadjuk a langyos tejet. Ezután átszűrjük, és a lábasban visszatesszük közepes lángra melegedni. Most megpróbáljuk "besűríteni": óvatosan, mert könnyen rántottát kaphatunk, így állandóan keverjük, és ne várjunk sodó sűrűségű masszát, mert annál hígabb lesz. Hogy mikor jó? Gordon Ramsay szerint akkor,  ha a fakanál domború felét vékonyan bevonja. Ezt én nem tudtam értelmezni, de olvastam olyat is: akkor jó, ha  a fakanálon az ujjunkkal csíkot húzunk, és az nem folyik meg! Nos, nálam ez működött. Ezután tiszta tálba szűrjük és hozzáreszeljük egy lime héját, majd hozzácsavarjuk 2 lime levét. Ezután kihűtjük, néhányszor megkeverjük, hogy a teteje ne bőrösödjön be. Hűlés után mehet a fagyasztóba, vagy fagyigépbe.
Tölcsérrel, rolettivel, friss gyümölcsökkel tálaljuk.



Hű, ez hideg!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése