2011. május 1., vasárnap

ROSTON CSIRKE FRISS BAZSALIKOMMAL



Ez a csirke a világ legegyszerűbb és leggyorsabb csirkéje. A csirke hűtőből való kivételétől számítva fél órán belül a tányérunkon mosolyog ez a puha, egyszerűen fűszerezett natúr csirkemell. Az elkészítési ideje vetekszik egy gyorsfagyasztott pizzáéval. A gasztronómiai élmény viszont nem kérdés melyik esetben nagyobb!

Hozzávalók:

csirkemellfilé
só 
bazsalikom apróra vágva, vagy ízlés és lehetőség szerint más fűszernövény 
olívaolaj




A  kicsontozott csirkemell filét éles késsel vágjuk be a szabálytalan oldala felől, úgy, hogy könyvszerűen kihajthassuk. Amikor kihajtottuk, a "csirkekönyv gerince" legyen felül, majd a tenyerünkkel alaposan masszírozva nyomogatva alakítsuk ki a szeletet. Kb. 1 cm vastag szeleteket kapunk. A klopfoló elsőre egyszerűbbnek tűnik, de a csirke hagyja magát alakítani és a masszírozós módszerel nem teszünk kárt a rostokban, a nedvek a sütés során a filében maradnak. Ezután só és bazsalikom a filé megvágott oldalára, aztán a hártyásra is, kicsit dörzsöljük bele.
Sütés: Ha beruháztunk már grillserpenyőre (lelőhelye négy betűs svéd bútoráruház lánc konyhai osztály), akkor az a legjobb, ha nem, akkor sincs baj, ez a csibe bármiben megsül.
Forrósítsuk fel a serpenyőt (nálunk 9 fokozató a villany, én a 7-est használom), ha forró egy evőkanál oliva olaj, és tegyük bele a csirkemelllet. Fontos, hogy a hártyás, fényes síma oldal legyen elsőre felül! Ha így tesszük le, akkor nem kunkorodik és a vágott felszín egy pillanat alatt összesül, a nedvek bent maradnak. A sütési idő oldalanként alig lesz több 1, legfeljebb 2 percnél. Ahogy  a szelet peremén megjelenik a fehér szín, forgathatjuk is, ugyanannyi idő a másik oldalon, éppen hogy egy kis barnulás a szép hófehér szeleten és kész.



A tálalás ízlés és idény szerint mehet, zöld saláta, paradicsom, bármi ami friss és szeretjük. A bazsalikomot is cserélgethetjük, a zsálya nagyon fínom, oregano is jól illik hozzá, vagy akár petrezselyemzöld, s nem kell ragaszkodni a zöld fűszerhez, a morzsolt oregano vagy a majoranna is remek lehet. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése