2011. május 24., kedd

ARTICSÓKA-SPÁRGA SALÁTA



Hétvégén vendégeink voltak, három aranyos gyermekkel. Gondoltam előre, hogy a saláta nem az ő kedvencük lesz, és ez így is volt. De a felnőtteknek azt hiszem ízlett. Akkor nem tudtam megörökíteni, de maradt némi alapanyag a reprodukcióhoz. Az articsóka előkészítését lásd a "Rózsaszínű kacsamell articsókával" című írásnál, beszerzési helye ezúttal is a budafoki piac volt, Zsuzsinál és Jancsinál. Külön köszönet érte, ismét remek alapanyag volt! Ilyenekből könnyű jót varázsolni!

Hozzávalók 6-8 személyre:

6 db articsóka
1 kg fehér spárga
0,5 kg koktélparadicsom
10-15 dkg rucola vagy madárbegysaláta vagy fejes saláta
3 db fürtös uborka
5 dkg vaj
kevés olívaolaj


az öntethez:
1 csomag lila újhagyma
1 kis marék petrezselyem
1 dl olívaolaj
0,5 dl fehérborecet
néhány csepp balzsamecet


Az articsókát megpucolom, blansírozom, majd félreteszem. A spárgát megpucolom, 3-4 centis darabokra vágom, sós vízben kuktában forrástól számítva egy percig főzöm. Tálalás előtt a spárgákat, és articsókákat forró vajon és olajon grillserpenyőben ártpirítom. ( A vajhoz azért teszek olajat, mert így nem ég meg olyan könnyen a vaj.)
A paradicsomokat megmosom, félbevágom, az uborkákat meghámozom, és karikára gyalulom. A zöld salátával kibélelek egy salátástálat, ráhelyezem a paradicsomokat, uborkát, majd a megpirított spárgát és articsókát. Az egészet óvatosan egybeforgatom.
Az öntethez a lilahagymát és a petrezselymet külön-külön nagyon apróra vágom. Hozzákeverem az olaj-ecet keverékéhez és hűtőben állni hagyom, hogy jól összeérjen. Tálalás előtt közvetlenül a salátára öntöm és átforgatom.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése