2012. december 17., hétfő

AVOKÁDÓVAL ÉS KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT MINI LAZACTORTA

Már csak pár nap és itt a Karácsony! Mindenki fejben próbálja összerakni az ünnepi menüt. Nálunk sincs ez másképp, bár én már csak testben vagyok leginkább jelen, lélekben már a repülőn ülök útban hazafelé...
A füstölt lazac számomra ünnepi előétel, mert általában nem fogyasztjuk  minden reggel, másrészt pedig időnk sincs rá egy sietős hétköznapon.
Annak pedig, hogy élvezni tudjuk minden aromáját a füstölt lazacnak, meg kell adni a módját.

A lazactorta elkészítésének óriási előnye, hogy előre gyártható. Egy éjszaka hűtőben való pihenés kötelező!
Még egy sarkallatos pontja van az egésznek: az érett, üde zöld, puha avokádó!  Kicsi utánajárással azt is sikerül beszerezni, de ha nem egészen érett felhasználás előtt 1-2 napig a konyhapulton érdemes hagyni megpuhulni. Az eredmény nem csak szép, de nagyon finom is! Laktató, ezért egy minitorta egy embernek meglehetősen sok.


Hozzávalók 2 db mini tortához:

2 db szufléforma vagy egyéb hasonló méretű forma folpackkal ibélelve

2 csomag, kb 20 dkg füstölt lazac, hosszú, vékony szeletekben 
10 dkg puha, krémes kecskesajt
1 evőkanálnyi friss, apróra vágott metélőhagyma
2 db közepes avokádó
facsarásnyi citromlé
kevés frissen őrölt bors

A formákat kibélelem a lazacszeletekkel. Mérettől függő, hogy hány darabra lesz szükség. Ha nagyon hosszúak és szélesek 2 db is elég lehet keresztezve őket alul, de ha keskenyebb szükség van belőle többre. A végüket hagyom, hogy a formán túllógjon.
Az avokádót félbevágom, kissé megtekerem és a magjánál elválik. A húsát óvatosan kikanalazom, majd kisebb kockákra vágom. Tálba teszem, majd hozzáadom a krémes kecskesajtot, pici sót, snidlinget és alaposan átkeverem.  A tölteléket a formába kettéosztom, a lelógó lazacot ráhajtom. A fóliával befedem, majd hűtőben egy éjszakát pihentetem. Tálalásnál friss salátával és citrommal kínálom.







1 megjegyzés: