Karácsony! Végre! Itt minden nap süt a nap, ami a karácsonyi hangulatot kissé elveszi, de otthon tudom, hogy vár ránk a hideg, remélhetőleg hó és a kandalló....
A recept nehezen születtet meg: azt tudtam csak először, hogy aszalt szilvából készítek valami ünnepit. Aztán azt is kitaláltam, hogy csokival párosítom. Aztán megnéztem az időjárás jelentést mikor fog gőzerővel sütni a nap a fotózáshoz :-)
Mindezek után elvetettem a csokit, és kitaláltam hogy az aszalt szilva és a mák fognak Karácsonykor házasságot kötni! Közben egy hét telt el....
Amikor elkészült a kép sokáig nézegettem, kritizáltam, vajon megállja-e ez a helyét egy Karácsonyi bejegyzésben. Elég ünnepi-e ehhez a gyönyörű pillanathoz? Vajon kívánhatok-e én ezzel minden kedves olvasómnak békés, boldog Karácsonyt...
A torta elfogyott gyorsan, a fotót még sokáig nézegettem, és úgy döntöttem ez a torta és kép méltó befejezése számomra az idei évnek, 2012-ben ennyi telt tőlem.... Idén már nem főzök, átadom magam annak a kiváltságos állapotnak, hogy szívből és nagy örömmel élvezem azt, amit Nagymamám, Anyukám, Anyósom és a Nővérem főz.... Merthogy mindegyiket imádom!
Így kívánok mindenkinek áldott, békés, gyönyörű Karácsonyt, meghitt együttlétet a szeretteitekkel, a barátokkal. Gondoljatok Ti is azokra, akik már nem lehetnek Veletek és azokra, akik magányosan töltik a szeretet ünnepét...
Még mielőtt elköszönök szeretném megköszönni Nektek, hogy olvastok, hogy itt vagytok és remélhetőleg időnként ezt-azt ki is próbáltok innen, vagy legalább ötletet merítetek.
Jövőre remélem ismét találkozunk!
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
25 dkg aszalt szilva (magozott, felezett)
+10 dkg aszalt szilva apróra vágva
fél dl portói bor
csipet fahéj
10 dkg puha vaj
15 dkg lágy barna cukor
7 dkg darált mák
1 vanília rúd, vagy 1 tk vaníliapaszta
3 tojás
7 dkg liszt
pici só
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 nagy evőkanál joghurt
kevés vaj a forma kenéséhez
Azzal kezdem, hogy ennél a tésztánál nagyon fontos, (csakúgy mint egy mufinnál) hogy a tojás és a vaj szobahőmérsékletű legyen, sőt a vaj egészen puha.
A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem. A papírt és a forma oldalát vajjal kikenem, majd a papíron körkörös alakban elhelyezem a 25 dkg szilvát, elfelezve.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az apróra vágott szilvát, bort és fahéjat egy kisebb lábasban felteszem főni. Pár percig főzöm, amíg a szilva beszívja a nedvességet. Félreteszem, kihűtöm.
A vajat a cukorral habosra keverem. Ha már elég habos, hozzáadom a vaníliát, tojást egyenként. Közben egy tálban a lisztet, mákot, sót, sütőport, citromhéjat összekeverem, majd a tojásos masszához adom apránként. Lazán összeforgatom, majd hozzáadom a joghurtot, ezzel lazítom a tésztát. Nem szabad túlkeverni, az sem baj ha nagyobb göbök vannak benne, a sütőben szépen kisimul. Kb 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Langyosan tortatálra borítom, és az alja kerül felülre, arról óvatosan lehúzom a sütőpapírt.
Vaníliasodóval esetleg borsodóval tálalom.
Boldog karácsonyt Neked is!
VálaszTörlésJó utat haza! Hideg az van, de a nap is százágra süt. :)
Boldog Karácsonyt Mektek is:) Remek ételeket, feltöltődést és sok havat kívánok az ünnepekre:)
VálaszTörlésKét kedvenc hozzávaló ;-) Szép ünnepet kívánok!
VálaszTörlésBoldog ünnepeket!!! Jó feltöltődést itthon!
VálaszTörlés