2012. december 5., szerda

AMIT MINDENKI MÁSKÉPP ISMER: RÖSZTI, MACKÓ, LAPCSÁNKA

Tavasz volt. Hosszú napom volt a gimiben, nem volt időm enni. Leszálltam a buszról és sietősen hazafelé vettem az irányt. Csak egy dologra tudtam gondolni. A táskám nehéz volt, annyi mindent kellett aznap is cipelnem: a sok füzetem, a könyvek. A napot csak megkoronázta az, hogy dolgozatot is írtunk. De nem baj, gondoltam, hamarosan ez már úgysem számít. Befordultam az utcasarkon, megálltam a kerítés előtt. Már ott éreztem az illatát. Igen, Mama aznap mackót sütött. Rohantam befelé, Nagyapám a lócán ült.
-Már vártunk!-mondta. 
-Én is, azt hittem sosem érek haza!
-Gyere csak- hallottam Mama hangját a konyhából a verandára- ma mackót sütöttem!
-Jaj, de jó, annyira éhes vagyok! Finom lett?
- Csak amilyen szokott -mosolygott. Sok krumpli, kevés liszt!
Leültem és ettem. Talán 6, de lehet hogy 8 darab volt, de az is lehet 12. Nem számoltam, csak azt tudtam, hogy én ezt annyira szeretem, hogy bármennyit meg tudok belőle enni. Mindennek kb 20 éve. 
És nem csak akkor szerettem, hanem ma is! És ma már nem csak én, hanem a Fiaim is.  Ha Nagymamám ma megkérdezi, mit főzzek, mire jössz? Biztosan azt válaszolom, mackót kérek, Mama! 



Néhány hete olvastam Babett Főz blogján, hogy az 53. VKF forduló témája: Régi receptek nyomán. Tudom, hogy már mindenki a Karácsonyra készül, és van számos karácsonyi családi receptünk is, de a mackó nekem olyan, amit csak Mama tud olyanra készíteni, amilyet én szeretek: puha, szinte foszlós. Sokáig próbálta Anyukám is és én is ellesni a trükköt, de be kellett látni, trükk nincs, csak néhány alapszabály.
Az egyik ilyen, hogy csak annyi lisztet ad hozzá, amennyi feltétlenül muszáj. Nem tesz bele tojást, mert csak keményebb lesz tőle, és egyébként is minek, ha anélkül is összeáll, viszont nem hagyja ki a fokhagymát és a friss petrezselymet.  Vagyis összesen 4 hozzávalóból áll. Én mégis imádom! És Mamát is!!!


Hozzávalók kb 14-16 db-hoz:

3 db nagy méretű krumpli
2 púpos evőkanál liszt
1-2 teáskanál só
2 kicsi gerezd fokhagyma
kis csokor friss petrezselyem

kevés olaj a sütéshez





A krumplit meghámozom, megmosom, majd durva reszelőn lereszelem. (Sokan nagy lyukú reszelőt választanak ehhez, én mindig a ledurvább felületet választom, hogy ne szálkás legyen a krumpli, inkább pépes.) Gyorsan dolgozom, különben a krumpli megszürkül. Ha kész, megszórom a tetejét a liszttel, hozzáadom a sót, a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott petrezselymet. Közben egy serpenyőben egy-két evőkanálnyi olajat hevítek. A krumpli maszát összekeverem, majd ha elég forró az olaj evőkanálnyi kupacot nyomok a serpenyőbe és ellapogatom. Egyszerre 3-4 db fér el. Amikor az aljuk megpirul, átfordítom és a másik oladalt is megsütöm. A következő adagoknál apránként pótolom az olajat. Papírtörlővel bélelt tálra szedem és langyosan fogyasztom.

2 megjegyzés: