2012. december 21., péntek

BOLDOG KARÁCSONYT! ASZALT SZILVÁS MÁKTORTA AZ ÜNNEPI ASZTALRA



Karácsony! Végre! Itt minden nap süt a nap, ami a karácsonyi hangulatot kissé elveszi, de otthon tudom, hogy vár ránk a hideg, remélhetőleg hó és a kandalló....

A recept nehezen születtet meg: azt tudtam csak először, hogy aszalt szilvából készítek valami ünnepit. Aztán azt is kitaláltam, hogy csokival párosítom. Aztán megnéztem az időjárás jelentést mikor fog gőzerővel sütni a nap a fotózáshoz :-) 
Mindezek után elvetettem a csokit, és kitaláltam hogy az aszalt szilva és a mák fognak Karácsonykor házasságot kötni! Közben egy hét telt el.... 

Amikor elkészült  a kép sokáig nézegettem, kritizáltam, vajon megállja-e ez a helyét egy Karácsonyi bejegyzésben. Elég ünnepi-e ehhez a gyönyörű pillanathoz? Vajon kívánhatok-e én ezzel minden kedves olvasómnak békés, boldog Karácsonyt...

A torta elfogyott gyorsan, a fotót még sokáig nézegettem, és úgy döntöttem ez a torta és kép méltó befejezése számomra az idei évnek, 2012-ben  ennyi telt tőlem.... Idén már nem főzök, átadom magam annak a kiváltságos állapotnak, hogy szívből és nagy örömmel élvezem azt, amit Nagymamám, Anyukám, Anyósom és a Nővérem főz.... Merthogy mindegyiket imádom!

Így kívánok mindenkinek áldott, békés, gyönyörű Karácsonyt, meghitt együttlétet a szeretteitekkel, a barátokkal. Gondoljatok Ti is azokra, akik már nem lehetnek Veletek és azokra, akik magányosan töltik a szeretet ünnepét...

Még mielőtt elköszönök szeretném megköszönni Nektek, hogy olvastok, hogy itt vagytok és remélhetőleg időnként ezt-azt ki is próbáltok innen, vagy legalább ötletet merítetek. 
Jövőre remélem ismét találkozunk!





Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:

25 dkg aszalt szilva (magozott, felezett) 

+10 dkg aszalt szilva apróra vágva
fél dl portói bor
csipet fahéj

10 dkg puha vaj
15 dkg lágy barna cukor
7 dkg darált mák
1 vanília rúd, vagy  1 tk vaníliapaszta
3 tojás
7 dkg liszt
pici só
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 nagy evőkanál joghurt

kevés vaj a forma kenéséhez


Azzal kezdem, hogy ennél a tésztánál nagyon fontos, (csakúgy mint egy mufinnál) hogy a tojás és a vaj szobahőmérsékletű legyen, sőt a vaj egészen puha.



A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem. A papírt és a forma oldalát vajjal kikenem, majd a papíron körkörös alakban elhelyezem a 25 dkg szilvát, elfelezve.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az apróra vágott szilvát, bort és fahéjat egy kisebb lábasban felteszem főni. Pár percig főzöm, amíg a szilva beszívja a nedvességet. Félreteszem, kihűtöm.

A vajat a cukorral habosra keverem. Ha már elég habos, hozzáadom a vaníliát, tojást egyenként. Közben egy tálban a lisztet, mákot, sót, sütőport, citromhéjat összekeverem, majd a tojásos masszához adom apránként. Lazán összeforgatom, majd hozzáadom a joghurtot, ezzel lazítom a tésztát. Nem szabad túlkeverni, az sem baj ha nagyobb göbök vannak benne, a sütőben szépen kisimul. Kb 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Langyosan tortatálra borítom, és az alja kerül felülre, arról óvatosan lehúzom a sütőpapírt.

Vaníliasodóval esetleg borsodóval tálalom.

4 megjegyzés:

  1. Boldog karácsonyt Neked is!
    Jó utat haza! Hideg az van, de a nap is százágra süt. :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog Karácsonyt Mektek is:) Remek ételeket, feltöltődést és sok havat kívánok az ünnepekre:)

    VálaszTörlés
  3. Két kedvenc hozzávaló ;-) Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Boldog ünnepeket!!! Jó feltöltődést itthon!

    VálaszTörlés