Először
is azzal kezdem, főleg azoknak akik rendszeresen olvasnak, hogy túl vagyunk a
költözésen. Chesterfield szerencsére eddig a legszebb arcát mutatja, így elsőre olyan érzés, mint amikor az ember végre egy metroplisba ér: az emberek sokfélék és sokszínűek, a körforgalmakban folyton eltévedek, a szupermarketben minden kapható. Maga az esemény nem volt kalandoktól mentes, de erről inkább
legközelebb írnék. A lényeg, hogy az új ház igazi konyhai paradicsom: egyszerre
8 lángon tudok főzni, és 3 különböző sütőben sütni. Emlékeztet egy ipari
konyhára, de inkább csak az előnyeit látom eddig. Sok időm nincs mostanában
alkotni, hiszen leköt a ház berendezése és a Karácsony közelsége, és állandó
honvágyam van így már nagyon
várom, hogy hamarosan hazautazzunk. Akkor anyukám és Anyósom főz. Hurrá! De mivel már sok idő eltelt, hogy recepttel
készüljek a soron következő VKF-re, és most a kihívás is vonzónak tűnt, azt
gondoltam sütök pár karácsonyi kekszet. Ezt nagyon naívan tettem, mert hosszú,
és rögös út vezetett el ehhez a kekszhez: előtte három adag tökéletesen
elfuserált kekszet gyártottam. Ugye, az ember nem is gondolja elsőre hogy a
keksz sütés nem megy hipp-hopp, mert kell hozzá egy jó recept. Az elrontott
adagok után, maradtam a jó öreg Whoopie pie receptnél, és megtanultam, hogy
nálunk csak a csokis kekszek fogynak el. De azok gyorsan. Az elején az volt a
koncepcióm, hogy a Good Food decemberi számára alapozva, aminek a címlapján
volt egy csodás kép, a kekszek töltöttek legyenek, és abból fenyőfát építsek.
Igen ám, de a Good Food nem adott receptet a kekszekhez, hanem azt a boltban
szépen megvette. Tipikus angol viselkedés, itt a szupermarketben vásárolva
mindig meggyőződöm arról, hogy csak és kizárólag én főzök ebben az országban. Na
jó, és Jamie Oliver. Mindenki más kosarában ott a kész kaja…..
Ennyi
minden után, íme itt a beton-biztos, elronthatatlan mogyorós –csokis keksz
recept, karamellel töltve. Oké, a karamell bolti, mert arra már tényleg nem
volt időm….. de, mehet bele Nutella, van csokikrém, esetleg lekvár, vagy főzött
krém, de akkor hűteni kell! És még az is nagyszerű az egészben, hogy nem kell
pihenetetni, nyújtani, szaggatni. egyszóval gyors és sietős napokon is belefér.
Hozzávalók:
250 gr
finomliszt
125 gr
mogyoró
175 gr
puha vaj
50 gr
cukrozatlan kakaó
1 nagy
tojás
150-200
gr kristálycukor (tölteléktől függ, ha karamellel töltjük elég kevesebb, ha nem
édes krémmel, mehet több cukor)
1 nagy
evőkanál natúr joghurt
1
teáskanál sütőpor
fél tonkabab lerszelve (elhagyható, de kár lenne)
fél tonkabab lerszelve (elhagyható, de kár lenne)
1.
A
sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy sütőlemezre szilikon sütőlapot vagy
sütőpapírt fektetek.
2.
A
vajat a cukorral kikeverem. Ha már fehér hozzáadom a tojást. Az egész
mogyorókat egy tiszta, száraz serpenyőbe teszem és közepes lángon megpirítom. A
héjuk eközben megpattan. Ezután tiszta konyruhára vagy papírtörlőre terítem,
megdörzsölöm és a héjukat leszedem. A magokat pedig finomra darálom.
3.
A
lisztet, sütőport, darált mogyorót és a kakaót egy tálban összekeverem. Ezt a
vajas masszához adom és fakanállal lazán összekeverem. Az egészet egy, esetleg
másfél kanál joghurttal lazítom, hogy könnyen formázható tésztát kapjak.
4.
A
tésztából kb 2 cm átmérőjű korongokat formázok. Ezek lesznek a fenyőfa lapajai.
Ebből kb 2X7 db-ot formázok. A következő kekszek mindig valamivel kisebbek
lesznek, míg a végén egészen pici korongokat formázok.
5.
A
kekszeket kb 7-9 perc alatt megsütöm. Amikor még forrók hagyom a sütőlemezen
kihűlni, majd tányérra szedem és tökéletesen kihűtöm. Csak ezután ragasztom
ösze őket krémmel.
6. Összeállítás: Ha
kisült az összes keksz a tortatál aljára a krémmel rögzítem a megtöltött, nagy átmérőjű kekszeket. Erre pakolom szépen a kisebb átmérőjű kekszeket majd a tetejére a legapróbbakat. Díszítésképpen porcukorral megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése