2014. január 23., csütörtök

A HÚSMENTES HÉTFŐ JEGYÉBEN: HIDEG KÓKUSZTEJES CÉKLALEVES KECSKESAJTTAL



Errefelé nagy divatnak számít a húsmentes hétfő, amit én nagyon is kedvelek. Nem csak az iskolában próbálják meg ezt szem előtt tartani, de az üzletek polcain is nagy betűkkel hívják fel erre a vásárlók figyelmét. Mivel tegnap éppen húsleves volt nálunk, - a fiaim szinte egyedül ezt a levest eszik meg szívesen-, ma ideje volt húsmentesre váltani legalább nekem.
A cékla legalább annyira megosztó dolog, mint a kelbimbó. Évekig én sem lelkesedtem érte, de akkor elkezdtem főzés helyett a sütését választani és hopp, megkedveltem. Csakúgy mint a karfiol vagy a brokkoli, de még hosszan sorolhatnám a zöldségeket, a sült céklának is sokkal, de sokkal nyerőbb az íze mint főtt társának. Ezt a levest annak is érdemes kipróbálni, aki nem szereti a céklát, mert szerintem ez tényleg nagyon finom lett. Legközelebb annyi változtatást mindenképpen végrehajtanék, hogy a kecskesajtot meggrillezném, mély tányérba tenném, és úgy önteném körül egy szép kancsóból a hideg levessel..... szerintem az elég különleges lenne és megállná a helyét egy romantikus vacsora vagy ebéd előételeként.


Hozzávalók kb 2 személy részére:

4 db kisebb méretű nyers cékla
kevés olívaolaj
1 konzerv kókusztej 
1 alma
1 narancs (vagy vérnarancs) leve
csipet só


kb 10 dkg francia típusú kecskesajt
kevés kakukkfű a tálaláshoz


  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A céklákat megmosom, szárát levágom és héjastól egy alufóliával béelelt sütőlemezre teszem. Kevés olívaolajjal meglocsolom, picit megsózom és betekerem a fóliába. Mérettől függően 40 percig vagy egy óráig sütöm, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen belemegy.
  2. Ekkor kiveszem, hagyom langyosra hűlni, majd egy kesztyűben lehúzom a héját és nagyobb darabokra vágom. Az almát meghámozom, magját eltávolítom és felkockázom. 
  3. A céklát, almát egy késes robotgépbe teszem és pürésítem. Hozzáadom a kókusztejet, a narancs levét, kevés sót, ezzel is tovább mixelem  a robotgépben majd egy lábasba öntöm és pár perc alatt összefőzöm.
  4. Ha szükséges még további sóval, esetleg narancslével ízesítem. (Nem szabad elfelejteni, hogy hidegen más lesz az íze így érdemes hűtés után mégegyszer megkóstolni! )
  5. Ezután sűrű szitán átszűröm. A pépet félreteszem, a levet pedig egy éjszakára alaposan behűtöm.
  6. Tálalás előtt újra megkóstolom, ha kell még ízesítem.   A kecskesajtot kevés olívaolajjal kikent sütőmelemezen meggrillezem. Friss kakukkfűvel díszítem. 
és joggal megkérdezhetitek mi történik a cékla-alma péppel: Ezt ettem Éci megmondja! Én kipróbáltam és nagyon-nagyon finom volt! 




4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Ezek a színek, szinte él a kép. Szívesen megkóstolnám még úgy is, hogy a kókusztejért finoman szólva nem vagyok oda.

    VálaszTörlés
  2. Szia:)
    Ha van kedved játszani kérlek nézz be hozzám:
    http://sutni-jo.blogspot.hu/2014/01/ez-vagyok-en-szandi.html

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nézz be hozzám én is hagytam ott neked valamit!
    http://piroskonyha.blogspot.hu/2014/02/jatek-ismerjuk-meg-egymast-ujra.html

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én is meghívtalak erre a játékra :)

    http://otthonisutes-fozes.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymast-jatekfelhivas-uj.html

    VálaszTörlés