2014. január 10., péntek

KELBIMBÓ PESTO



Az új év elején még van bőven a téli zöldségekből, bár a szupermarketek polcain már ott figyel a gyönyörű, vörös holland rebarbara, vagy a perui fehér spárga. Mégis ilyenkor a legfinomabb néhány igazán értékes téli növény, például a cékla, káposzta, vagy a kelbimbó, amiket nem érdemes elszalasztani. Ez utóbbi a lehető legmegosztóbb zöldség a legtöbb konyhában: lehet egyértelműen szeretni és még jobban utálni. Arany középút nincsen. Én magam eddig az utóbbi csapatot erősítettem, de Karácsony táján sikerült olyan klassz példányokat beszerezni, amelyek minden eddigieken túltettek. Nem voltak édesek, mert nem csípte meg őket a fagy, és még csak kesernyések sem voltak. Olyan igazi, élő zöld íze volt.
Ekkor született meg az ötlet, hogy mi lenne ha pesto készülne belőle. Hiszen egy tésztához remekül illik és mivel a kelbimbó teljesen nyers talán vitamin is marad benne. Persze ehhez kell egy erős trumixgép, ami megküzd az aprítással. (Tapasztaltaim szerint egy hagyományos álló turmix kése nem elég erős a teljesen finom aprításhoz, így érdemes lehet beszerezni egy Vitamix vagy hasonló késes aprítót.)
Az ötlet jónak bizonyult, mert a pesto finom lett! Legközelebb talán annyit módosítanék, hogy a fokhagymát kihagynám vagy csak a felét tenném bele, mivel így nyersen még egy gerezd is kicsit soknak volt ennyi kelbimbóhoz.  Bár maradt a pestoból bőven, legközelebb azt is megmutatom milyen nálunk  a maradékfelhasználás.



Hozzávalók:

500 gr friss kelbimbó
80 gr frissen reszelt parmezán
50 gr fenyőmag
1 dl olívaolaj
fél citrom leve 
1 gerezd (füstölt) fokhagyma (elhagyható)
2 teáskanál só




  1. A kelbimbó külső, esetleg pöttyös leveleit leszedem, a csumáját éles kis késsel kúp alakban kivájom. A megtisztított kelbimbókat lemosom, majd alaposan lecsöpögtetem.
  2. A késes robotgépbe beleteszem a negyedekbe vágott kelbimbót, a parmezánt, fenyőmagot, olívaolajat, citromlevet, sót és a zúzott fokhagymát. Közepes fokozaton krémes állagúra pürésítem.
  3. A pestot zárható üvegbe teszem és hűtőszekrényben felhasználásig tálalom. 
  4. Ha tésztával tálaljuk, egy-két evőkanál pestot a frissen főtt, meleg tésztához keverünk, esetleg a tészta főzővizéből 1 evőkanálnyit adunk hozzá. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk. 



2 megjegyzés:

  1. Alapjába véve nem szeretem a kelbimbót. Egyedül csak levesben ettem még. Azért megkóstolnám. Csodás fotók!

    VálaszTörlés
  2. Én meg imádom! Ezt kipróbálom :)

    VálaszTörlés