A recept hihetetlenül egyszerű kelt tészta, tele fahéjjal és sok mazsolával.
a tésztához:
200 ml tej
100 gr cukor
50 gr vaj
1 kezeletlen narancs héja
1 tk őrölt szegfűszeg
2 szem karadmom (mozsárban a magok finomra őrölve)
400 gr kenyér liszt
1 x 7 gr szárított élesztő
125 gr mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
50 gr vaj
1 kezeletlen narancs héja
1 tk őrölt szegfűszeg
2 szem karadmom (mozsárban a magok finomra őrölve)
400 gr kenyér liszt
1 x 7 gr szárított élesztő
125 gr mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
1 dl rum vagy narancslikőr
csipet só
1 tk őrüölt fahéj
½ tk őrölt szerecsendió
¼ tk őrölt gyömbér
1 tk őrüölt fahéj
½ tk őrölt szerecsendió
¼ tk őrölt gyömbér
1 nagy tojás a kenéshez
a keresztekhez:
3 evőkanál liszt
3-5 evőkanál víz
a kenéshez:
- A mazsolát vagy a szárított gyümölcsöt előző éjjel a rumba áztatom.
- Másnap a tejet megmelegítem (ne legyen forró), hozzákeverek 1 evőkanál cukrot, az élesztőt és meleg helyen hagyom felfutni.
- Közben robotgép táljába mérem a lisztet, vajat, maradék cukrot, fűszereket, őrölt kardamom magokat, a leszűrt mazsolát, narancshéjat. Hozzáadom a felfutott tejet és dagasztókarral selymesre, simára dagasztom. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 30-40 perc alatt duplájára kelesztem.
- Ha megkelt 12 db cipót formázok belőlük. Közben a sütőt előmelegítem 190 fokra.
- A cipókból kis gombócokat gyúrok és koszorú alakban sütőpapírral bélelt sütőlemezen elrendezem őket. Nem teszem nagyon sűrűn, mert még tovább kelesztem kb 10-15 percig és közben tovább nőnek. Pihenés után megkenem őket felvert tojással, majd kereszt alakú bemetszést ejtek éles késsel a tetejükön.
- Amíg pihennek elkészítem a kereszthez a masszát: a lisztet csomómentesre keverem a vízzel úgy, hogy 3 kanál után már csak egyesével adom hozzá addig, amíg nyomózsákból jól, könnyen kinyomható masszát kapok. A zsákból kereszt alakot nyomok a cipók tetejére előzőleg bemetszett helyen.
- Forró sütőbe teszem és kb 20 perc alatt készre sütöm. Még melegen megkenem baracklekvárral. Ha a lekvár túl sűrű lenne, előzőleg egy-két evőkanál forró vízze hígítom.
- Melegen tálalom. Vajat és lekvárt kínálok mellé.
Hű, nagyon guszta! Már olyan sokszor láttam ilyen "keresztes" zsemléket... Tényleg finom lehet!
VálaszTörlés