2014. november 5., szerda

BIRSALMÁS TARTE TATIN



Tegye fel a kezét, aki mást is szokott készíteni birsalmából, mint kompótot vagy birsalma sajtot. Vajon hányan vagytok? Én biztosan nem jelentkezem, mert eddig nem tudtam, hogy mást is lehet. De a kíváncsiságom hajtott, mint mindig, és kigondoltam hogy először rosé borban finom fűszerekkel posírozom, majd egy fejre fordított klasszikus francia Tarte Tatinban végzik be küldetésüket. És milyen jól tették! Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a birsalmát és azokat a fajta tortákat, amik sok gyümölcsből és vékony tésztából állnak. Imádtuk!

Megjegyzés: Tarte Tatin: általában almával, vagy körtével készülő francia desszert. Az almákat karamellizáljuk sütés előtt fém serpenyőben, majd betakarjuk tésztával. A hagyományos Tarte Tatin készítéséhez szükségünk van egy fém nyelű serpenyőre, kb 23-25 cm átmérővel. Mivel ez a recept azonban nem hagyományos módon készül, ha nincs fém nyelű, sütőbe tehető serpenyőnk használhatunk nem kivehető aljú tortaformát (kivehető formánál valószínűleg szivárogni fog az almalé) vagy egyéb kerámia vagy üveg pitesütő formát.




Hozzávalók:

a posírozáshoz:
4 db birsalma
1 l víz
1,5 dl rozé bor
15 dkg cukor
1 db kezeletlen héjú!! citrom
1 rúd fahéj
2 szem szegfűszeg
3 db csillagánizs
1 vaníliarúd

a tésztához:
14 dkg liszt
8,5 dkg vaj
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál jéghideg víz
csipet só

a tetejére:
1 kis marék sótlan pisztácia





  1. Először a tésztát készítjük el, ami valójában előző nap vagy este is összegyúrható: a lisztet, cukrot, sót, hideg kockázott vajat tegyük robotgép táljába és keverjük morzsás állagúra. Adjuk hozzá a hideg vizet és addig keverjük, amíg gyúrható állagú tésztát kapunk. Tegyük folpackba és hagyjuk legalább 30 percig hűtőben pihenni. 
  2. Közben  a birsalmákat posírozzuk meg: egy nagyobb lábasba mérjük ki a vizet, cukrot, bort, tegyük bele a fűszereket, a vaníliarúd kikapart magját, majd dobjuk hozzá a vanília hüvelyét is, és a félbevágott citromot.
  3. A birsalmákat hámozzuk meg, magházát vágjuk ki, vágjuk nyolcadokba és azonnal tegyük az előkészített posírozó folyadékba. (Így nem fognak megbarnulni!)
  4. Tegyük fel alacsony lángon főni és gyöngyözve főzzük kb 20-25 percig, illetve amíg az alma szeletek szépen megpuhulnak, de még tartják az alakjukat és nem esnek szét!
  5. Ekkor szűrjük le őket óvatosan, a levet pedig tegyük vissza a fűszerekkel együtt főni. Addig főzzük alacsony lángon amíg sziruposra sűrűsödik. 
  6. A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra. A puha almákat rendezzük el szépen vagy a serpenyő vagy a forma alján, amit előzőleg vajjal kikentünk. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kör alakúra és fedjük be vele az almákat. A széleit szépen formázzuk meg az ujjunkkal majd tegyük a forró sütőbe kb 20-25 percre, illetve amíg aranybarna lesz. 
  7. Vegyük ki és melegen borítsuk ki fejjel lefelé tortatálra. Amikor langyosra hűlt locsoljuk meg a tetejét a posírozó sziruppal és szórjuk meg durvára vágott pisztáciával. 
megjegyzés: ha véletlenül marad a birsalmából tegyük jól záródó edénybe és hűtőben napokig eláll. Kompótként fogyasztható. 




Korábban megjelent birsalmás receptek a blogon:


Szolgálati közlemény!

Nyilván nem mindenki követ a Facebook-on, ezért szeretném itt is megosztani egy másik nagyon finom receptemet ami ezúttal a Nokoncept oladalán jelent meg, magyar és angol nyelven. Igazi őszi ínyenc csemege, körtével, banánnal és juharsziruppal. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, így kezdők is nyugodtan belevághatnak. 




Játék is lesz hamarosan a blogon, mostmár nem halogatom tovább! Érdemes benézni a héten vagy követni a Facebook oldalon, ahol hamarosan a részleteket is megosztom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése