De ilyenkor lehet őket aktívan bevonni a konyhai teendőkbe, és rendetlenség ide vagy oda, ők ezt igenis imádják. Lehet segíteni Anyának, belenyúlni a lisztbe, büntetlenül dekor cukorkát enni, és a tésztával gyurmázni.
Kell ennél több?
A keksz tésztája a lehető legegyszerűbb tészta, aminek receptjét Erikától vettem kölcsön. A legjobb benne az, hogy egyáltalán nem édes, így még a díszítéssel, írókával mindennel együtt sem émelyítően cukros.
A díszítésnek pedig csak a fantázia szab határt.....
Hozzávalók kb 60 db kekszhez:
20 dkg vaj
40 dkg liszt
pici só
12 dkg cukor (finom szemcsés kristálycukor)
3 tojás sárgája
kevés hideg tej, hogy a tészta összeálljon
a díszítéshez
az írókához:
2 tojás fehérje
25-30 dkg porcukor
facsarásnyi citromlé
a színes írókához céklalé
dekorcukor, cukorgyöngy
- A lisztet a cukorral, sóval robotgép táljába teszem majd hozzáadom a hideg, kockázott vajat.
- Alacsony fokozaton morzsásra keverm, majd egyesével hozzáadom a tojások sárgáját.
- Ha nem áll össze a tészta 1-2 evőkanál hideg tejet adok hozzá, majd kézzel összegyúrom. (maradhat gépben is, csak nem szabad túlkeverni, ezért inkább kézzel szoktam a végén gyúrni, hogy a kézmelegtől a vaj kissé felengedjen, illetve jobban érzem milyen kemény a tészta.)
- A tésztából 2 gombócot formázok és folpackba tekerve legalább 1-2 órát vagy egy egész éjszakán át pihentetem.
- A sütőt 170 fokra előmelegítem.
- A tészta egyik felét vékonyan lisztezett deszkára teszem, majd kb 3-4 mm vastagságúra kinyújtom, formával kiszaggatom. A másik féllel is hasonlóan járok el.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc alatt megsütöm.
- Ha a kekszek tökéletesen kihűltek készülhet a díszítés. A porcukrot finomra szitálom, különben eltömítheti később a habzsákot!
- A tojások fehérjét robotgép táljába teszem és közepes fokozaton elkezdem verni. Egyenletesen adagolom hozzá a porcukrot, egészen addig, amíg fehér könnyen formázható írókához jutok. (én sokszor próbát teszek a habzsákkal. Beletöltök egy evőkanálnyi írókát a habzsákba a legkisebb cső feltét mellett (3-as) és megfigyelem mennyire folyik. Ha nem tartja meg az alakját a kekszen, akkor még további cukrot adagolok hozzá, de már csak evőkanalanként. Ha túl sűrű lenne pár csepp citromlével hígítom.)
- A zsákba nem töltöm bele az összes fehér írókát, így a maradékot megszínezem. Én ehhez natúr sült céklát használtam, amit kis szűrűn átpasszíroztam, és 3-4 csepp lével megszíneztem.
- Az írókába cukorgyöngyöt tettem, majd egy éjszakán keresztül hagytam megszáradni. kekszes dobozban hamar megpuhulnak.
Ó, ezek a fotók! Varázslatosak lettek! ♥
VálaszTörlésDe kedves vagy, köszönöm! Valahogy annyira várom már a Húsvétot, és olyan honvágyam lett, hogy elkapott az ihlet....
Törlés