2013. március 19., kedd

HÚSVÉTI VAJAS KEKSZ




Gyerekekkel kekszet sütni nem csak Karácsonykor, de Húsvétkor is izgalmas kihívás. A rendetlenség megnő, a keksz kiszúróformái időnként eltűnnek, sőt az is előfordul hogy húsvéti formák helyett csillag, oroszlán, csiga kerül be a sütőlemezre egy óvatlan pillanatban.

De ilyenkor lehet őket aktívan bevonni a konyhai teendőkbe, és rendetlenség ide vagy oda, ők ezt igenis imádják. Lehet segíteni Anyának, belenyúlni a lisztbe, büntetlenül dekor cukorkát enni, és a tésztával gyurmázni.
Kell ennél több?

A keksz tésztája a lehető legegyszerűbb tészta, aminek receptjét Erikától vettem kölcsön. A legjobb benne az, hogy egyáltalán nem édes, így még a díszítéssel, írókával mindennel együtt sem émelyítően cukros.

A díszítésnek pedig csak a fantázia szab határt.....


Hozzávalók kb 60 db kekszhez:


20 dkg vaj
40 dkg liszt
pici só
12 dkg cukor (finom szemcsés kristálycukor)
3 tojás sárgája
kevés hideg tej, hogy a tészta összeálljon

a díszítéshez

az írókához:
2 tojás fehérje
25-30 dkg porcukor
facsarásnyi citromlé

a színes írókához céklalé

dekorcukor, cukorgyöngy

  1. A lisztet a cukorral, sóval robotgép táljába teszem majd hozzáadom a hideg, kockázott vajat. 
  2. Alacsony fokozaton morzsásra keverm, majd egyesével hozzáadom a tojások sárgáját.
  3. Ha nem áll össze a tészta 1-2 evőkanál hideg tejet adok hozzá, majd kézzel összegyúrom. (maradhat gépben is, csak nem szabad túlkeverni, ezért inkább kézzel szoktam a végén gyúrni, hogy a kézmelegtől a vaj kissé felengedjen, illetve jobban érzem milyen kemény a tészta.)
  4. A tésztából 2 gombócot formázok és folpackba tekerve legalább 1-2 órát vagy egy egész éjszakán át pihentetem. 
  5. A sütőt 170 fokra előmelegítem.
  6. A tészta egyik felét vékonyan lisztezett deszkára teszem, majd kb 3-4 mm vastagságúra kinyújtom, formával kiszaggatom. A másik féllel is hasonlóan járok el.
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc alatt megsütöm. 
  8. Ha a kekszek tökéletesen kihűltek készülhet a díszítés. A porcukrot finomra szitálom, különben eltömítheti később a habzsákot!
  9. A tojások fehérjét robotgép táljába teszem és közepes fokozaton elkezdem verni. Egyenletesen adagolom hozzá a porcukrot, egészen addig, amíg fehér könnyen formázható írókához jutok. (én sokszor próbát teszek a habzsákkal. Beletöltök egy evőkanálnyi írókát a habzsákba a legkisebb cső feltét mellett (3-as) és megfigyelem mennyire folyik. Ha nem tartja meg az alakját a kekszen, akkor még további cukrot adagolok hozzá, de már csak evőkanalanként. Ha túl sűrű lenne pár csepp citromlével hígítom.)
  10. A zsákba nem töltöm bele az összes fehér írókát, így a maradékot megszínezem. Én ehhez natúr sült céklát használtam, amit kis szűrűn átpasszíroztam, és 3-4 csepp lével megszíneztem. 
  11. Az írókába cukorgyöngyöt tettem, majd egy éjszakán keresztül hagytam megszáradni. kekszes dobozban hamar megpuhulnak. 







2 megjegyzés:

  1. Ó, ezek a fotók! Varázslatosak lettek! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm! Valahogy annyira várom már a Húsvétot, és olyan honvágyam lett, hogy elkapott az ihlet....

      Törlés