Boldog Húsvétot!
Hagyományos cukrászkrém helyett én ezúttal tojáslikőrös krémmel töltöttem. A tészta keveréséhez pedig igénybe vettem a Férjem segítségét, mert itt bizony szükség van az izomerőre....
Abban a szerencsés vagy inkább szerencsétlen(?) helyzetben vagyok, hogy az első adag tészta nem sikerült. Valószínűleg nem a recepttel, sokkal inkább velem volt a baj, de a második próbálkozásra receptet is váltottam. Így sikerült viszont megörökíteni egy teljesen elrontott tésztamasszát, és természetesen egy tökéletesre sikerültet is. Szerintem nem kell magyarázni melyik és miért rossz...
Abban a szerencsés vagy inkább szerencsétlen(?) helyzetben vagyok, hogy az első adag tészta nem sikerült. Valószínűleg nem a recepttel, sokkal inkább velem volt a baj, de a második próbálkozásra receptet is váltottam. Így sikerült viszont megörökíteni egy teljesen elrontott tésztamasszát, és természetesen egy tökéletesre sikerültet is. Szerintem nem kell magyarázni melyik és miért rossz...
Hozzávalók 26-30 db fánkhoz:
2 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
só
5 tojás
5 tojás
a krémhez:
2 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
50 dkg mascarpone
3 evőkanál tojáslikőr
fél vaníliarúd kikapart belseje
fél vaníliarúd kikapart belseje
30-40 dkg friss málna vagy eper, vagy más idénygyümölcs
A tésztához a vizet a vajjal felforralom, majd vékony sugárban állandó keverés mellett hozzáöntöm a lisztet. Sózom. Kavarom folyton, és amikor már kezdene letapadni lehúzom a tűzről. Kicsit állni hagyom, hogy hűljön, különben a tojásokat kicsapja és rántottát kapok. Sokáig sem szabad hűlnie, mert akkor meg nem képez emulziót a tojással. Szóval kb langyosan jön a lényeg: a tojásokat egyenként ütöm fel, mindegyiket villával szétverem. EVŐKANALANKÉNT teszem hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan fakanállal homogenizálom. Addig nem adom hozzá a többi tojást, amíg az előzőt nem vette fel teljesen. Valójában olyan ez, mintha majonézt készítenék: vagyis a vizes és olajos fázist emulgeálom. Minél több tojást adtam már hozzá, annál keményebb a tészta. A végeredmény egy fakanállal keverhető, ragacsos nokedli tésztaszerűség.
Ezután bekapcsolom a sütőt 200-210 fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezek és a tésztát habzsákba töltöm. Akinek nincs zsákja, az se keseredjen el, mert két kiskanállal is lehet apró, 3-4 cm átmérőjű halmokat képezni. Habzsákból is hasonló méretű kupacokat nyomok a papírra egymástól távol. A forró sütőben 12-15 percig sütöm, szépen megemelkedik, majd további 5-10 percig hagyom még pirulni 190 fokon. Kb 3 tepsi fánk lesz belőle.
Közben nekilátok a krémnek is: a tojások sárgáját gőz felett öszefőzöm a cukorral és a vaníliával. Nem szabad rántottát kapni, de legyen tartása a krémnek. Kb 5-8 perc. A vége felé adom hozzá a tojáslikőrt, és azzal is főzöm még, hogy az alkohol elpárologjon. Ha gyerekek nem fogyasztják, akkor természetesen a végén is belekerülhet. A langyos tojáshoz hozzákeverem a mascarponet, habosra keverem majd ezzel töltöm meg a fánkokat.
A fánkokat rácson kihűtöm, mad éles késsel megskalpolom őket. Az alját megtöltöm krémmel, málnát teszek rá, és a tetejét visszahelyezem. Porcukorral megszórom.
A tésztához a vizet a vajjal felforralom, majd vékony sugárban állandó keverés mellett hozzáöntöm a lisztet. Sózom. Kavarom folyton, és amikor már kezdene letapadni lehúzom a tűzről. Kicsit állni hagyom, hogy hűljön, különben a tojásokat kicsapja és rántottát kapok. Sokáig sem szabad hűlnie, mert akkor meg nem képez emulziót a tojással. Szóval kb langyosan jön a lényeg: a tojásokat egyenként ütöm fel, mindegyiket villával szétverem. EVŐKANALANKÉNT teszem hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan fakanállal homogenizálom. Addig nem adom hozzá a többi tojást, amíg az előzőt nem vette fel teljesen. Valójában olyan ez, mintha majonézt készítenék: vagyis a vizes és olajos fázist emulgeálom. Minél több tojást adtam már hozzá, annál keményebb a tészta. A végeredmény egy fakanállal keverhető, ragacsos nokedli tésztaszerűség.
Ezután bekapcsolom a sütőt 200-210 fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt helyezek és a tésztát habzsákba töltöm. Akinek nincs zsákja, az se keseredjen el, mert két kiskanállal is lehet apró, 3-4 cm átmérőjű halmokat képezni. Habzsákból is hasonló méretű kupacokat nyomok a papírra egymástól távol. A forró sütőben 12-15 percig sütöm, szépen megemelkedik, majd további 5-10 percig hagyom még pirulni 190 fokon. Kb 3 tepsi fánk lesz belőle.
Közben nekilátok a krémnek is: a tojások sárgáját gőz felett öszefőzöm a cukorral és a vaníliával. Nem szabad rántottát kapni, de legyen tartása a krémnek. Kb 5-8 perc. A vége felé adom hozzá a tojáslikőrt, és azzal is főzöm még, hogy az alkohol elpárologjon. Ha gyerekek nem fogyasztják, akkor természetesen a végén is belekerülhet. A langyos tojáshoz hozzákeverem a mascarponet, habosra keverem majd ezzel töltöm meg a fánkokat.
A fánkokat rácson kihűtöm, mad éles késsel megskalpolom őket. Az alját megtöltöm krémmel, málnát teszek rá, és a tetejét visszahelyezem. Porcukorral megszórom.
Ezzel kívánok mindenkinek Boldog, Békés Húsvéti Ünnepeket!
Nagyon kedves bloggertársam Kriszta, az Orchidea a konyhaban blog szerője játékra hívott. Természetesen elfogadtam, sőt megtiszteltetésnek veszem! Ezek alapján húsvéti recepteket kell ajánlanom, ha nem is menüként, különálló Húsvéti ételekként.
Íme az én választásom:
Rózsaszínű kacsamell petrzselymes articsókával
Tavaszi bárány spenótos árpagyönggyel és mentás gremolataval
Szardellás töltött tojás kapor pestoval
Citrusos-mákos kalács
Karamellszelet
Mivel már nyakunkon a Húsvét nem küldöm egyetlen blogtársamnak sem, de szerintem már lassan mindenkihez eljutott.
Nagyon kedves bloggertársam Kriszta, az Orchidea a konyhaban blog szerője játékra hívott. Természetesen elfogadtam, sőt megtiszteltetésnek veszem! Ezek alapján húsvéti recepteket kell ajánlanom, ha nem is menüként, különálló Húsvéti ételekként.
Íme az én választásom:
Rózsaszínű kacsamell petrzselymes articsókával
Tavaszi bárány spenótos árpagyönggyel és mentás gremolataval
Szardellás töltött tojás kapor pestoval
Citrusos-mákos kalács
Karamellszelet
Játékszabály:
"Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. A bejegyzésedben ajánl 5-10 ételt, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra. Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás islehet. Ha megkapod a játékot küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra. Ha türelmetlen vagy, nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson a húsvéti játék, szabadon is "elviheted".:) Játékra fel!!!"
Mivel már nyakunkon a Húsvét nem küldöm egyetlen blogtársamnak sem, de szerintem már lassan mindenkihez eljutott.
Szia Emma, ez már itt high-art!:) Kellemes Ünnepeket Neketek is! Az e-mailre is fogok válaszolni hamarosan, amint időm engedi! :-)
VálaszTörlés