2013. február 23., szombat

TEALEVÉLEN FÜSTÖLT KACSAMELL BROKKOLIVAL ÉS GRÁNÁTALMÁVAL

A VKF 54. fordulójára készült ez  a recept, ami ezer éve váratott magára.
Annyira különleges, hogy mindenkinek ajánlom a kipróbálását. Nem csak egyszerűen füst aromájú a kacsamell, annál sokkal több. Amikor beleharapsz olyan, mintha megtelt volna élettel az egyébként is karakteres hús. Érdemes olyankor készíteni, amikor alaposan ki lehet szellőztetni, vagyis nyáron nyitott ablak mellett. Akinek van füstjelzője kapcsolja ki, mert a füst belengi az egész házat, lakást. De megéri, remélem ez a képek alapján is átjön!


Hozzávalók:

1 db kacsamell
1 evőkanál olívaolaj

a füstöléshez:
2 jázmintea filter
2 evőkanál cukor (csak a fehér kristálycukor jó)
2 evőkanál rizs 

a kenéshez:
1 evőkanál édes chilli szósz
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál olívaolaj

a tálaláshoz:
párolt brokkoli
gránátalma 
füst után....


A füstöléshez érdemes akkor hozzákezdeni, ha rendelkezünk egy wokkal, egy beleillő fém ráccsal, és egy hozzávaló fedővel, ami szorosan illeszkedik rá.

Nekem éppen nem volt rácsom, ezért a Férjem készített fából egy kis tartószerkezetet, amire bambuszpálcákat helyeztem és ez tartotta a húst.
 1. Akár wokot, akár serpenyőt használunk, az alját két réteg alufóliával béleljük ki, erre kerül a tea-cukor-rizs keverék. 
 2. A kacsamellet  megmossuk, szárazra töröljük, bőrét beirdaljuk, olívaolajjal vékonyan megkenjük.
 3. A wokot vagy serpenyőt magas lángra tesszük és megvárjuk amíg a tea elkezd egyenletesen füstölni. 
 4. Ekkor belehelyezzük a fa tartót, rá a pálcát, erre a húst bőrével felfelé és magas lángon 10 percig fedő alatt füstöljük. 
 5. A fedőt nem veszem le róla egyetlen másodpercre sem! 10 perc után félrehúzzuk, és még mindig fedővel lefedve 5 percig pihentetjük.
 6. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy száraz serpenyőt, amit a sütőbe is kényelmesen be tudunk helyezni felmelegítünk.
 7. Ha a serpenyő elég meleg, belehelyezzük a kacsamellet bőrével lefelé, leöntjük a chilli, szójaszósz és olaj keverékével, majd a sütőben 5 perc alatt rózsaszínűre sütjük. 
 8. Sülés közben a brokkolit megpároljuk, a gránátalmát szédszedjük magjaira.
 9. A meleg kacsamellet pár percig pihentetjük, majd vágódeszkán felszeleteljük. Brokkolival, gránátalmával melegen tálaljuk. 1 megjegyzés:

 1. Gyönyörű ez a kacsamell, pont olyan, amilyennek lennie kell, omlós, puha, rózsaszín.

  VálaszTörlés