2013. április 23., kedd

REBARBARA RÉTES


Már csak félve merem leírni, de még mindig rebarbara van nálam terítéken.... olyan rövid a szezonja, ki kell használni minden egyes percét! 

A rétes egyébként is nagy kedvencem, ez a rebarabarás pedig az összes eddig ismert közül a legjobban ízlett. Tegyetek Ti is vele egy próbát! A kedvemért.....



Hozzávalók:

27 dkg rétes lap (Kb 6 lap)
2 szár friss, piros rebarbara
8 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál sima liszt
4 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál vanília paszta, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje




  1. Előmelegítem a sütőt 180 C-ra. Egy tepsit vékonyan kikenek vajjal. 
  2. A rebarbara szárakat kb 2 cm hosszú darabokra vágom. Egy tálba teszem és a vaníliával, liszttel, cukorral összekeverem, majd félreteszem. 
  3. A réteslapokat kicsomagolom. Mindig csak eggyel dolgozom, a maradékot nedves konyharuhába csavarom, hogy ne száradjon ki. Az első lapot kiterítem, egy ecset segítségével megkenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a következő lapot. Ismét megkenem, és addig folytatom, amíg a lapok el nem fogynak. Az utolsót nem vajazom, erre kerül a töltelék.  
  4. A rebarbarás tölteléket egyenletesen szétterítem, a széleket kb 1 cm-re szabadon hagyom. A két rövidebb végét vissza is hajtom, így nem fog kifolyni.  A hosszabbik vége felől feltekerem, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. 
  5. A tetejét megkenem a maradék olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszrkálom egy villával, hogy a gőz sütés közben eltávozzon. 
  6. 15-20 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütöm. 
  7. Langyosra hűlve meghintem porcukorral és önmagában, vagy vanília fagyival tálalom. 




5 megjegyzés:

  1. Most már tényleg vennem kell rebarbarát...Legközelebb vadászok rá. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, engem meggyőztél! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen kipróbálnám, nem csak a kedvedért, nagyon szeretem a rebarbarát. De itt még el sem kezdődött a szezon:)

    VálaszTörlés
  4. na de hol szerezzek rebarbarát? hogyan kell ültettni?

    VálaszTörlés