2013. június 16., vasárnap

APÁK NAPJÁRA: MOGYORÓS-CSERESZNYÉS-CSOKIS TORTA

Otthon az ember nem nagyon ünnepli az Apák Napját, ha jól emlékszem. Itt azonban nehezen lehet kihagyni, hiszen minden üzlet feltűnően hirdeti milyen klassz dolgokkal áll elő erre az alkalomra. És mivel ez az egyenjogúság, egyenlő esélyek hangoztatásának országa, nem is lenne szabad kihagyni az Apukák ünneplését, már ha Anyukákat is megünnepeljük....
Szóval idén mi is készültünk, ( mert Apa igenis megérdemli! ) többek között ezzel. A receptet Mimi és Mama Minikonyhája című blog szerzőjétől kölcsönöztem, amt ezúton is köszönök szépen!
Igazi gyors, egy tálban keverős (na jó 2) recept, nincs habverés, krémfőzés, egyebek....

Az eredeti recepten két apróságot változtattam: nem 18 cm-es hanem 22 cm-es tortaformában sütöttem, illetve a tésztához adtam johurtot is, hogy lazább legyen. Laza lett, omlós és gyorsan elfogyós.....
Tegyetek vele Ti is egy próbát!



Hozzávalók egy 22 cm-es formához:

16 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor (nádcukor)
6 dkg lágy barnacukor
3 kis tojás
16 dkg sima liszt
2 tk sütőpor
45 dkg cseresznye (maggal mérve)
8 dkg pirított mogyoró
8 dkg pirított mandula
1 teáskanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
4,5 dkg jó minőségű étcsoki (én 70%-os kakaótartalmút használtam)
pici só
2 evőkanál natúr joghurt

a tetejére:
1 evőkanál folyékony méz
pár csepp frissen facsart citromlé




  1. A cseresznyét megmosom, szárát eltávolítom, majd kimagozom. 
  2. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, az oldalát vajjal kikenem, liszttel vékonyan megszórom. 
  3. Előveszek egy száraz serpenyőt, beleteszem a mandulát, mogyorót és közepes lángon megpirítom őket. Amikor már aranybarnára pirult levszem a tűzről, és hagyom kihűlni. 
  4. A vajat a kétféle cukorral habosra keverem. Hozzáadom egyesével a tojásokat és alaposan elkeverem.
  5. A megpirult magokat késes aprítógépben finomra őrlöm. Hozzáadom a darabokra tört csokoládét és azzal is pár másodpercig tovább keverem.
  6. A lisztet, sütőport, kakaót, sót, és darált magokat alaposan összekeverem egy tálban. Ezt beleforgatom a vajas masszába egy spatula segítségével.
  7. Óvatosan beleforgatom a kimagozott cseresznyét, majd a joghurttal meglazítom a tésztát. Ügyelek arra, hogy ne keverjem túl, különben sülés közben lapos lesz és gumiszerű!
  8. Kb 45-50 percig sütöm a forró sütőben. Kivétel előtt tűpróbát végzek! Ha a teteje pirulna menet közben egy darab sütőpapírral befedem. 
  9. Ha megsült kiveszem és langyosra hűtöm. Közben a mézet a citromlével elkeverem és egy ecset segítségével a torta tetejére kenem. 
  10. Langyosan önmagában, vagy vanília fagyival kínálom. 


2 megjegyzés:

  1. mi megünnepeltük!!!! :) igaz tegnap, bár még csak ma lenne...

    VálaszTörlés
  2. Mi is megünnepeltük ma. Az Apukák igenis megérdemlik. Nálunk csokiszuflé vaníliafagyival. A 30 fokban nem vágytam annyira sütőt kapcsolni, de mit lehet tenni, ha az ünnepelt sütire vágyik. :)

    VálaszTörlés