2013. december 4., szerda

KARÁCSONYI EGGNOG


Rég volt, hogy utoljára jelentkeztem itt, de jó okom volt rá. Körülbelül az elmúlt két hónap azzal telt, hogy a Kiddies Kitchen Karácsonyi száma elkészüljön. És most örömmel jelenthetem, hogy Erikával együtt ( a Dublin felett az ég szerzője) elkészítettük, így pont került a végére. A magazin ingyenes, elektronikus, az alábbi linkre kattintva elérhető. Ismét gyerekek kedvenceit, a karácsonyi készülődés során és az ünnepi asztalra kerülő ételeket fogja egy csokorba. 


A készülődés azonban nem csak a gyerekeket, hanem minket felnőtteket is érint. Egyik ilyen tradicionális  karácsonyi ital felnőttek számára az eggnog. Általában konyakkal, bourbonnel esetleg vodkával készítik. Mivel én egyiket sem szeretem, Grand Marnier-t használtam (vagy bármely más narancslikőr is jó) és a tél fűszereivel még ünnepibbé varázsoltam. Íme!



Hozzávalók:

500 ml tej
300 ml tejszín
100 gr cukor
1 vanília rúd
1/2 narancs héja
1 csillag ánizs
1 rúd fahéj
3 db cardamom 
6 tojás sárgája
50 ml Grand Marnier



  1. A tejet a tejszínnel egy kis lábasba öntöm. Hozzáadom a kikapart vaníliát, a rudat is beleteszem, narancshéjat, ánizst, kardamomot és a fahéjat. Alacsony lángon összemelegítem anélkül hogy felforrna. 
  2. Közben a tojások sárgáját a cukorral egy fém tálba teszem és összekeverem. A tejes keveréket leszűröm, a fűszereket kidobom. A meleg tejet folyamatos keverés mellett a tojások sárgájához adom. A tálat egy kisebb lábas fölé helyezem amibe előzőleg kevés vizet tettem (vízfürdő). A tál alja ne érjen bele a vízbe! Alacsony lángon melegíteni kezdem és a tojásos keveréket folyamatosan keverem egészen addig, amíg  selymes lesz és kissé sűrűbb. Ez kb 8-10 percet vehet igénybe. Közben vigyázok nehogy a tojások sárgája kicsapódjon, így folyton keverem. 
  3. Ha kész lehúzom a tűzről és hozzákeverem a Grand Marnier-t. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni majd tiszta üvegbe töltöm. Legalább 2 órára, még jobb ha egész éjszakára behűtöm. Hidegen poharakba töltöm és narancshéjjal, őrölt szerecsendióval, esetleg menta levéllel díszítem. 

3 megjegyzés:

  1. Le vagyok nyűgözve! Fantasztikus újság csodás képekkel és receptekkel. Máris elmentettem magamnak. Egy jó pár dolgot el is fogok készíteni belőle... Köszönöm, hogy megosztottad!!!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!
    Nagyon szuper magazint készítettetek.
    Gyönyörű képekkel és csodás receptekkel.

    VálaszTörlés
  3. Marcsi, Kriszti, nagyon örülök, hogy tetszik Nektek! Máris megérte dolgozni rajta! Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés