2013. december 17., kedd

LAST MINUTE VÖRÖSBOROS-ASZALT SZILVÁS TEJKARAMELLA

Szerintem Karácsony előtt mindenki küzd valamivel: én többnyire az idővel. Olyan, mintha egy nap nem is 24 órából, csupán 24 percből állna, valahogy mindig kimarad sok minden, aminek bele kellene férnie. Ez a last minute kézműves ajándék, talán még a későn kelőknek is belefér: elég előző nap elkészíteni, és valójában nem is igazán lehet elrontani. Egy előző posztban már olvashattatok tőlem egy alkholos csoki fudge receptet itt, ezt most egy újabb testvérkéje. A variációk száma pedig végtelen!



Hozzávalók:

1 konzerv cukrozott, sűrített tej (vagy tubusos), kb 397 gr (pl ilyen)
70 gr barna cukor
100 gr sótlan vaj

50 gr aszalt szilva
80 gr édes vörösbor, pl Portói
csipet fahéj, szegfűszeg
1 db csillagánizs



  1. A bort egy kislábasba öntöm, hozzáadom a fűszereket és a felaprított szilvát. Alacsony lángon beforralom egészen sziruposra, majd félreteszem, kihűtöm. (Valószínűleg be fogja szívni az összes folyadékot, ha mégsem, kihűlés után szűrjük le. )
  2. A sűrített tejet, vajat, cukrot egy kis lábasba öntjük. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett forrásig melegítjük, majd 10-15 percig forrni hagyjuk. Folyamatosan keverjük, de legyünk óvatosak mert felhabzik és megégeti a kezünket! Ha van cukor hőmérőnk ellenőrizzük a hőmérékletét. 116-118 C között eléri a megfelelő hőmérsékletet. Hőmérő hiányában tegyünk egy cseppet jeges vízbe, és ha a massza egy labdát formáz, ami megtartja az alakját, elkészült.
  3. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vörösboros aszlt szilvát. Folyamatosan keverjük kézi habverővel addig, amíg nagyon sűrű, nehezen keverhető lesz.
  4. Ezután egy sütőpapírral bélelt négyszögletes formába simítjuk, kb 12 X 18 cm-es ideális. Hűlni hagyjuk majd szeletelés előtt hűtőszekrénybe tesszük. Vizes késsel a kívánt nagyságúra vágjuk. 

1 megjegyzés:

  1. De jó, nagyon tetszik. Nem is bonyolult. Lehet neki állok az ünnepekre. Guszta!

    VálaszTörlés