2014. március 27., csütörtök

RIZSKOCH REBARBARA SZÓSSZAL

Ez a "csoda" az aktuális VKF-re készült, ami éppen Écinél zajlik és a témája a rizs. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek a rizs szó hallatán a rizskoch jut eszébe. Nem nagyon bonyolult a recept, és valójában ennél én magam is nagyobb kreativitást várnék el saját magamtól, de az az igazság hogy még sosem készítettem rizskoch-t vagy rizsfelfújtat. A másik nagy igazság pedig az, hogy a hűtőmben ott árválkodott egy csokor rebarbara, amit már el kellett használnom valamilyen nemes célra. Ez elég nemes, hiszen mind az utolsó morzsáig elfogyott. 



Hozzávalók:

25 dkg rizs (kerekszemű, lehetőleg arborio)
750-800 ml tej
7 dkg puha vaj + 1 teáskanál 
2,5 dl víz
csipet só
15 dkg cukor
3 tojás
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)

kevés vaj a forma kikenéséhez, és zsemlemorzsa

a rebarbara szószhoz:

400-500 gr rebarbara
3-4 evőkanál nádcukor (attól függően mennyire savanyú)
1 nagy evőkanál méz
1 vaníliarúd


  1. Egy lábasban megmelegítem a vizet, amikor forr hozzáadom a rizst (nem mosom meg előtte, így lesz krémes és szaftos és nem pergős). Kevergetve addig főzöm, amíg a rizs felveszi a vizet. 
  2. Hozzáadom a teáskanál vajat, sót, citromhéjat, 2 evőkanál cukrot majd felöntöm a tejjel és fedő alatt puhára főzöm. Időnként megkeverem, hogy le ne égjen. Ha a rizs megpuhult valószínűleg az összes tejet nem itta be. Ezért félretszem és fedő alatt kihűtöm. (közben  még további folyadékot szív magába)
  3. A sütőt előmelegítem 170 fokra. 7 dkg vajat a  maradék cukorral habosra keverek. Hozzáadom a tojások sárgáját. Mindezt a teljesen kihűlt rizshez keverem.
  4. Köben a tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a rizshez forgatom. A sütésálló edényt kivajazom, zsemlemorzsával megszórom és beleöntöm a masszát. 35-40 perc alatt, illetve tűpróbáig sütöm. 
  5. Közben a rebarbara szárakat megmosom, 2-3 cmes darabokra vágom. Beleteszem egy sütőedénybe, hozzákeverem a cukrot, mézet vaníliarúd kikapart magját és 140 fokos sütőben addig sütöm, amíg az alakját megtartja, de kissé megpuhul. Sok levet ereszt, de ha nem találjuk elégnek, adjunk hozzá pár evőkanállal és süssük tovább pár percig. Melegen halmozzuk a rizskoch tetejére. 

Update:

  • a fenti mennyiség nekem két sütőformában fért el (az egyik egy ilyen skillet pan a másik egy kör alakú jénai üveg) . Ezért legközelebb vagy egy, a meglévőnél nagyobb jénai tálat vagy hagyományos tepsit használok.
  • az, hogy mennyi tejet vesz fel a rizs, az a rizs fajtájától függ. Előfordulhat, hogy 1 egész liter tejet is megiszik ennyi rizs, ha így lenne adjunk hozzá bátran. 
  • Ha a rizs nem veszi fel a leírt mennyiségű tejet és nagyon folyós lenne kihűlás után, adjunk hozzá 1-2 evőkanál kukorica lisztet, majd ezután keverjük hozzá a tojásos-vajas elegyet, végül a habot. 
  • a tejberizshez adhatunk mazsolát, bármilyen aszalt gyümölcsöt amit előzőleg rumba áztattunk. 

3 megjegyzés:

  1. Micsoda színe van a rebarbarának. Váóóóó.
    A rizskoch gyerekkorom egyik kedvence, de még én se készítettem.

    VálaszTörlés
  2. Ez eszméletlen jó, de azt nem értem, hogy lett a rebarbarának ilyen színe? Többször dolgoztam vele, de sosem volt ilyen élénk. Nem tettél hozzá valamit? ;-) Gyere majd játszani a VKF 63. fordulójába is, hamarosan indul az újabb kihívás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Colette! Üdv itt :-) nem-nem, nem csalás, nem ámítás, a rebarbara ilyen :-) legalábbis errefelé: Tavaly írtam róla hosszabban, esetleg olvasd el, ha van időd: http://coffeinmentes.blogspot.co.uk/2013/04/rebarbara-clafoutis-plusz-rebarbara.html
      Szóval otthon sajnos a zöld fajta van csak, ami nem fojtott vagy forced reabarbara. De látod a képen a nyers, felvágott szárakat is, hogy ezek nyersen is ilyen csodaszép élénk vörösek. Imádom őket, ugyanis az ízük is más, sokkal kevésbé savanyú. És még egy: otthon nem azért párostíják eperrel, mert az annyira pompás, hanem hogy visszadja ezt a színt ;-) na, az csalás :-D VKF: várom a kiírást :-)

      Törlés